Exclusiv De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
0Independentul Nicu Ștefănuță, al doilea vicepreședinte român al Parlamentului European, spunea într-un interviu pentru „Adevărul”, după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut că „dacă România nu se schimbă și mergem la fel ca până acum, la președinție nu va veni un Georgescu, ci <<tatăl>> lui Georgescu”. Cu mai puțin de două săptămâni înainte de turul II al alegerilor prezidențiale din 18 mai, „Adevărul” a discutat din nou cu Ștefănuță.

„Cred că atunci mă gândeam la ceva și mai rău decât el. Cred că ne-am ales mai degrabă cu fiul lui Georgescu. Relația e mai degrabă paternală, nu? Simion a ales să meargă cu Georgescu la vot și nu cu soția. Asta spune ceva, nu? Soția e cea mai importantă persoană din viața unui om și atunci... Astfel, nu ne-am ales cu <<tatăl lui Georgescu, ci cu fiul acestuia>>”, spune Ștefănuță.
L-am întrebat pe europarlamentar ce s-a întâmplat cu „schimbarea” care se aștepta de la clasa politică. „Cred că oamenii așteptau ca politicienii să înțeleagă votul din 24 noiembrie, adică să se pună cu burta pe muncă și să nu mai fie cancanuri și până la urmă s-a accelerat sau a continuat tipul acesta de cancan politic. Și cred că oamenii, pur și simplu, atunci au zis: <<ok și tot aia e ieșit. Cine a votat Georgescu în primul tur nu cred că și-a schimbat părerea, că, până la urmă, au fost cu vreo 500.000 de voturi, mai multe. Cumva, e destul de gravă situația>>”
Europarlamentarul a explicat și de ce diaspora s-a mobilizat mai mult decât alegătorii din România: „Diaspora trăind în țările occidentale este și departe de realitățile românești și vede poate și trendurile din societățile occidentale în care trăiesc și poate de asta s-a accelerat procesul acesta de copiere a ceea ce se întâmplă în alte țări vestice.”
Ștefănuță e de părere că este și un sentiment de dezrădăcinare a oamenilor din diaspora. „Sunt departe de casă, mulți nu se integrează în societățile în care stau, alții știu că se integrează, dar le place, stau între români, ascultă tot muzică românească și petrec toate sărbătorile. Și atunci, cumva, cred că e o dezrădăcinare acolo la mijloc. Am văzut pe cineva care zicea că nu mai e afacere să stai în diaspora, că nu mai faci bani ca în România. Dar nu cred că ăsta este motivul.”
Legenda „datului cu pumnul în masă” nu merge la Bruxelles
Vicepreședintele Parlamentului European explică de ce un lider care „dă cu pumnul în masă la Bruxelles”, de tipul lui Victor Orban, cum se profilează George Simion nu va reuși să obțină mai mult pentru România în capitala Europei: „Problema este că discuțiile de la Bruxelles nu se poartă cu pumnul în masă. Trebuie să fii gentleman și să discuți cu toată lumea. Nu prea se poartă stilul ăsta de pumn-în-masă și nu știu eu dacă nu te izolezi astfel. Eu așa știu, așa am constatat”.
Politicianul independent a ținut să demitizeze legenda conform căreia Victor Orban are o poziție agresivă contra anumitor măsuri europene pentru a putea, după aceea, să obțină la sfârșit ce dorește: „Nu e chiar așa. Ungaria de fapt o duce prost, și economic, și în privința inflației. Deja nu prea mai merge. Uitați că deja s-a desprins un partid din fostul Fidesz, partidul lui Peter Magyar. Deci este complicat.”
El susține că Ungaria pierde fonduri europene din cauza atitudinii lui Victor Orban. „Există momente cum e aplicarea articolului 7 (un mecanism conceput pentru a sancționa prin suspendarea anumitor drepturi, inclusiv dreptul de vot, un stat membru care încalcă în mod grav și persistent valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi statul de drept, democrația, drepturile omului și respectarea minorităților-nr) sau condiționalitatea fondurilor europene de statul de drept. Au fost suspendate fondurile europene pentru Ungaria o perioadă. A trebuit să dea înapoi din fonduri. Deci toate aceste lucruri nu cred că ne-ar prinde bine nouă”.
Întrebat dacă nu putem să reproșăm României o atitudine prea docilă față de UE, Ștefănuță a spus: „Mie nu mi se pare. Mi se pare că România este destul de bună în a-și promova interesele, avem diplomați buni, miniștri buni, deci nu mi se pare că este cazul pentru România.”

Miza dezbaterii despre Ucraina
În cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles din 5-8 mai, s-a discutat din nou despre susținerea Ucrainei. L-am întrebat Ștefănuță care este miza unei noi declarații de susținere a Ucrainei. „Miza este ca în acest proces de pace să nu fie călcată sub șenile Ucraina. Și pentru că, de fapt, se identifică un interes european cu interesul ucrainean. De ce? Pentru că Ucraina luptă pentru a menține granițele ei, dar interesul nostru, al europenilor, este ca granițele să reziste și să ținem Rusia cât mai departe de noi și până la urmă nu ne mor nouă copiii, ci ucrainenii se sacrifică pe front în acest moment și de asta consider că este interesul nostru”, a precizat el.
În contextul în care SUA s-a retras din rolul de mediator al păcii dintre Ucraina și Rusia, Ștefănuță nu crede că rolul poate fi preluat de UE: „Nu poate prelua nimeni rolul SUA pentru că Statele Unite au rolul lor cert, definit, enorm, important și nu poate să înlocuiască nimeni acest rol, niciodată.”
Europarlamentarul crede că SUA se va întoarce la masa negocierilor: „Președintele Trump pare foarte investit în această discuție și nu cred că este gata să renunțe după ce a depus eforturi importante în negocieri. Cred că este și o tactică de negociere, având în vedere că rușii nu respectă nimic.”
„Eu cred că tinerii totuși își doresc să trăiască în Europa. Să meargă la vot”
Întrebat despre propunerea celor doi europarlamentari români, Victor Negrescu și Siegfried Mureșan, privind prelungirea tehnică a termenului final pentru proiectele din PNRR cu 12 luni, Ștefănuță a susținut: „Cred că ar fi foarte bine să se întâmple așa. Este un lucru bun pentru că altfel pierdem bani. Orice se poate face pentru a menține PNRR-ul și a beneficia de aceste fonduri este un lucru pozitiv.”
În contextul în care se poartă negocieri pentru bugetul multianual al UE pentru următorii 7 ani, grupul Verzilor, din care face parte Ștefănuță, pun accentul pe „criza locuințelor, pentru că avem o criză europeană a locuințelor, și mai mult de atâta pe investițiile care sunt necesare, de exemplu cu încălzirea, izolarea clădirilor, toate aceste chestii sunt foarte, foarte importante.”
El crede că vor exista bani și pentru zona de locuire, chiar dacă UE are noi provocări și cheltuieli precum cele pentru apărare: „Există bani din mai multe zone care se pot cheltui în domeniul locuirii.”
Ștefănuță a încheiat cu un mesaj către alegătorii tineri, de care este mai apropiat: „Eu cred că tinerii totuși își doresc să trăiască în Europa, să trăiască fericiți, să trăiască aici în lumea aceasta cu oportunitățile acestea. Și atunci modul în care pot face asta este să meargă la vot, să participe la viața politică”.