Moguli tech pro-Trump pun sub semnul întrebării democrația din România, în timp ce Senatul SUA îl felicită pe Nicușor Dan

0
Publicat:

Mogulii tehnologici de dreapta, care fac parte din echipa de consilieri a lui Donald Trump, pun la îndoială starea democrației din România. Pe de altă parte, șase senatori americani au transmis felicitări preşedintelui ales Nicușor Dan, dar şi românilor din ţară şi diaspora „pentru participarea la procesul democratic”. 

Donald Trump și Elon Musk FOTO: Getty Images
Donald Trump și Elon Musk FOTO: Getty Images

Pentru Europa, răspunsul la alegerile prezidențiale de duminică din România, a fost un oftat de ușurare. Câștigătorul, Nicușor Dan, este un om de centru care susține Ucraina, iar victoria sa a pus capăt a ceea ce autoritățile române spun că a fost „o tentativă de lovitură de stat susținută de Rusia”, scrie nbcnews.

Totuși, pentru mogulii tehnologici de dreapta din SUA, înfrângerea lui Dan în fața lui George Simion, liderul în vârstă de 38 de ani al AUR, de extremă dreaptă, a fost cu totul altceva. Doi dintre ei, Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai lui Trump, și-au exprimat nemulțumirea față de starea democrației din România.

David Sacks, un investitor bogat, a denunțat rezultatul într-o postare pe X ca fiind „statistic improbabil, dacă nu imposibil”. Declarația a echivalat cu o acuzație de fraudă, deși Sacks nu a furnizat nicio dovadă, și a criticat autoritățile române pentru descalificarea unui important candidat pro-rus, Călin Georgescu. 

Sacks, care a fost numit „țar” pentru inteligență artificială și criptomonede de către Trump în decembrie, a făcut comentariile pe contul său personal de pe X, unde are 1,3 milioane de urmăritori, nu pe contul său guvernamental.

Elon Musk a intervenit separat. El a amplificat o acuzație a șefului aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care a declarat că guvernul francez i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România de pe Telegram înainte de alegeri.

Ministerul de Externe al Franței a negat că ar fi făcut vreodată o astfel de solicitare.

Durov s-a născut în Rusia și este implicat într-o luptă juridică în Franța. Anul trecut, procurorii francezi l-au acuzat că a permis diverse forme de criminalitate pe Telegram. Durov s-a întors acasă în Dubai în martie, dar a declarat că s-a întâlnit cu autoritățile franceze în această primăvară la Paris, potrivit msnbc. 

„Wow”, a scris Musk, împărtășind acuzația lui Durov cu proprii săi 219 milioane de urmăritori.

Trump a anunțat noul ambasador al SUA în România 

Ambasada SUA în România a anunțat duminică, 18 mai 2025, că a trimis mai multe echipe pentru a observa votul.

Președintele Donald Trump a anunțat miercuri, 20 mai 2025, că l-a numit pe membrul personalului Senatului, Darryl Nirenberg, în funcția de ambasador al SUA în România.

Într-o postare pe platforma sa Truth Social, Trump a declarat că Nirenberg va ajuta SUA să consolideze legăturile cu România, să sprijine parteneriatul militar și să promoveze și să apere interesele economice și de securitate ale Americii în străinătate.

La scurt timp după anunț, noul ambsador al SUA în România, Michael L. Dickerson, a postat un mesaj în care îl felicită pe președintele ales, Nicușor Dan.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu dvs. ca nou președinte al României și cu guvernul pentru a avansa prioritățile noastre comune, inclusiv apărarea, energia și parteneriatele comerciale”, a scris Dickerson, etichetându-l pe Dan.

Dickerson a fost numit în postul diplomatic, după ce ambasada a anunțat pe Facebook pensionarea ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec.

Postările de pe rețelele de socializare ale lui Musk și Sacks arată modul în care politica românească a crescut în importanță în mințile unor figuri bogate din domeniul tehnologiei în ultimii ani.

Musk și Sacks și-au exprimat amândoi sprijinul pentru poziția Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei. În 2022, Musk a sugerat ca Ucraina să cedeze teritoriu Rusiei, iar anul acesta l-a numit pe senatorul Mark Kelly, D-Ariz, „trădător” pentru că și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina. Sacks a criticat în mod repetat decizia SUA de a sprijini Ucraina și a declarat că Rusia „nu este dușmanul nostru”.

Alegerile, un subiect fierbinte în România

Călin Georgescu, candidatul pro-rus, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România în 2024, dar instanța supremă a țării a anulat rezultatul în decembrie, pe fondul acuzațiilor că Moscova a intervenit printr-o campanie de dezinformare TikTok.

Georgescu, care este cercetat penal în legătură cu presupusul amestec al Rusiei, a fost exclus de la noul scrutin.

Călin Georgescu FOTO: Inquam Photos
Călin Georgescu FOTO: Inquam Photos

Sacks și Musk și-au exprimat anterior sprijinul pentru ca Georgescu, candidatul pro-Rusia, să rămână pe buletinul de vot. Musk a numit decizia de a-l exclude „nebunească”, în timp ce Sacks a spus că aceasta reprezintă „moartea democrației”.

De asemenea, vicepreședintele JD Vance a exprimat opinii similare, spunând că dovezile împotriva lui Georgescu au fost „slabe”, deși nu a comentat rezultatele alegerilor.

Cu toate acestea, Georgescu a fost descalificat de o autoritate electorală din România pe baza legislației românești, fără legătură cu apartenența la UE, conform unei verificări Reuters.

Cel mai înalt diplomat al UE, Kaja Kallas, a indicat Rusia pentru acuzațiile de ingerință în alegerile din România.

Moscova a negat intervenția, dar luni Kremlinul a criticat alegerile din România ca fiind „ciudate”, potrivit Reuters.

Nicușor Dan, felicitat de senatori americani: 

Şase senatori americani au transmis felicitări preşedintelui ales Nicușor Dan, dar şi românilor din ţară şi diaspora ”pentru participarea la procesul democratic”. Aceştia vorbesc despre consolidarea relaţiei dintre România şi SUA şi apreciază că zona euroatlantică este mai puternică cu România la masă.

GIF Nicușor la balcon

„Felicitări preşedintelui ales Nicuşor Dan. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu dumneavoastră pentru a consolida în continuare puternica alianţă dintre România şi Statele Unite. Felicităm milioanele de alegători din România şi din diaspora pentru participarea la procesul democratic din România”, se arată în declaraţia comună.

Senatorii care au semnat mesajul provin din ambele partide politice majore din SUA și din state-cheie pentru politica externă americană:

  • Jeanne Shaheen (Democrată – New Hampshire), membră de rang în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului
  • Thom Tillis (Republican – Carolina de Nord)
  • Chris Coons (Democrat – Delaware)
  • Pete Ricketts (Republican – Nebraska)
  • Chris Murphy (Democrat – Connecticut)
  • Katie Britt (Republicană – Alabama)
Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite