Video Autostrada Sibiu – Pitești, lotul I Șelimbăr-Boița pregătit pentru inaugurare: ultimele retușuri VIDEO
0Atât ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cât și purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, au declarat recent că în 15 decembrie lotul I Șelimbăr – Boița al A1 va fi deschis circulației.
Este vorba despre lucrările demarate de către firma austriacă PORR care a finalizat cei peste 13 km din Lotul Șelimbăr - Boița, sau Sibiu Boița - cum mai este cunoscut acest tronson și a cerut ca recepția să se facă zilele următoare.
De altfel, sunt singurii kilometri de autostradă inaugurați în acest an din proiectele de infrastructură rutieră aflate în derulare.
Cele mai recente imagini (video) cu Lotul I au fost publicate pe YouTube de Radu Ignat, unul dintre cei care au supravegheat lucrărilor pe acest sector. Din acestea se observă vă tronsonul este asfaltat în întregime, marcat, au fost montate iluminatul și indicatoarele rutiere, iar acum se fac ultimele retușuri.
Ministrul Transporturilor a confirmat informația în cadrul ședinței Comisiilor de buget-finanțe reunite pentru dezbaterea proiectului de buget de stat pe 2023: „Lotul Sibiu-Boița va fi dat în circulație în cursul acestei săptămâni, după semnalele noastre, cu aproximativ șase luni mai devreme decât era termenul de finalizare, respectiv mai 2023”.








„Secțiunea Sibiu – Boița chiar pe 15 decembrie urmează să fie deschisă circulației”
Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol a menționat, de asemenea, la finele lunii noiembrie, că primul lot al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești se poate deschide pe 15 decembrie.
Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a declarat luni, 12 decembrie, în cadrul unei emisiuni TV: „Pe Sibiu – Pitești avem semnate și în lucru, în diverse faze, în proiectare și în execuție, toate cele cinci secțiuni. Una dintre ele, Secțiunea Sibiu – Boița chiar pe 15 decembrie urmează să fie deschisă circulației”.
La începutul lunii și reprezentanții Asociației Pro Infrastructură anunțau: „Primii și ultimii kilometri de autostradă din 2022 sunt (aproape) gata. Miercuri, 30.11.2022, am filmat din dronă cei 13,17 km ai lotului A1 Sibiu-Boița: https://youtu.be/5ZpeejJPhMM. Hartă interactivă: https://bit.ly/3mwFb0q. Cei de la Porr se apropie rapid de deschiderea estimată în data de 15 decembrie, înainte de termenul contractual actualizat, aprilie 2023. După cum se vede din imagini, stratul de uzură este complet așternut și se pun la punct ultimele detalii în zona nodurilor Șelimbăr și Boița, se instalează parapetele de protecție și panourile fonoabsorbante rămase și se aplică marcajele rutiere. Vor mai fi mărunțișuri de executat și în 2023, în afara părții carosabile, fără a deranja traficul”.
Contractul pentru proiectarea și execuția Lotul I al A1 a fost semnat în primăvara lui 2019 pentru aproximativ 600 milioane de lei. Tronsonul cuprinde două noduri rutiere: unul la Șelimbăr pentru legătura cu Centura Sibiului (DN1), iar altul al Boița, pentru conexiunea cu DN7 / E81.
Secțiunea IV, în execuție în 2023, iar II și III în 2024
Legat de situația celorlalte loturi din A1 Sibiu – Pitești, purtătorul de cuvânt al CNAIR a precizat: „Secțiunea cinci este și ea în lucru, iar anul viitor va intra în execuție secțiunea patru. Mai rămân secțiunile doi și trei, din munți, cele care trec efectiv Carpații, prin tuneluri, care vor intra în execuție în 2024. Deci, în ceea ce privește, partea lipsă din Coridorul IV Pan-European putem spune că lucrurile sunt clare și sunt pe linie dreaptă”.
Informația a fost confirmată de asemenea de ministrul Sorin Grindeanu în cadrul aceleiași ședințe de buget, care a menționat că au fost semnate contractele pentru toate cele cinci loturi de Autostradă Sibiu Pitești. „De 30 de ani vorbim despre traversarea Carpaților şi de-abia în ultimul an s-au încheiat contractele pentru loturile dificile, cele care traversează munții.”.
Acesta a mai precizat că pentru aceste loturi se discută deja despre exproprieri suplimentare, cum este cazul Secțiunii V Pitești - Curtea de Argeș.
În schimb, pe drumul expres care leagă Autostrada A1 de Uzina Dacia de la Mioveni (Pitești – Mioveni), precum și celelalte companii din zonă, compania care trebuia să realizeze studiul de fezabilitate a reziliat contractul, motiv pentru care proiectul va fi preluat de Consiliul Județean Argeș, finanțarea fiind asigurată de către Ministerul Transporturilor.
În ceea ce privește decontarea lucrărilor pentru tronsoanele IV și V, Tigveni – Curtea de Argeș Argeș și Curtea de Argeș - Pitești, ministru a precizat că parțial au fost prinse pe POIM, fiind fazate pe următorul program operațional – POT, fiind proiecte pe fonduri europene nerambursabile.