Azerbaidjanul, invitat să devină membru permanent al OPEC. Răspunsul ministrului azer al Energiei
0Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a invitat Azerbaidjanul să devină membru permanent al organizaţiei, a informat miercuri agenţia de presă rusă Interfax care citează o declaraţie a secretarului general OPEC, Haitham Al Ghais, transmite Reuters.

În replică, ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov a spus că, pentru moment, Azerbaidjanul nu are în vedere o aderare la OPEC.
„Astfel de subiecte sunt lansate din când în când dar, pentru moment, nu ne gândim la o aderare", a spus Parviz Shahbazov citat de Interfax.
În luna mai, Ministerul Energiei din Azerbaidjan a dezvăluit că producția de petrol a țării se ridica la 612.000 de barili pe zi. În cadrul OPEC+, Azerbaidjanul este obligat să reducă producția zilnică cu 33.000 de barili.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) regrupează Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, şi alte 12 state, inclusiv Emiratele Arabe Unite.
Începând din 2017, OPEC are un acord de cooperare cu alte state mari producătoare de petrol dar care nu sunt membre ale cartelului, precum Rusia şi Azerbaidjanul, în ideea de a limita oferta şi a susţine preţurile.
Cu evoluează prețurile petrolului
Prețul țițeiului american a crescut cu peste 3% miercuri, reducând diferența de preț față de indicele de referință global Brent, relatează Reuters.
Potrivit sursei citate, țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 2,15 dolari de la închiderea de luni, sau 3,1%, la 71,91 dolari pe baril până la ora 11:36 EDT (1536 GMT). Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 45 de cenți, sau 0,5%, la 76,66 dolari pe baril, după ce au câștigat marți 1,60 dolari pe baril.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, a declarat luni că își va prelungi reducerea voluntară a producției de 1 milion de barili pe zi (bpd) până în august. Între timp, Rusia și Algeria își reduc producția și nivelul exporturilor din august cu 500.000 bpd, respectiv 20.000 bpd.
Cooperarea petrolieră Rusia-Arabia Saudită continuă să fie puternică ca parte a alianței OPEC+, care va face „tot ce este necesar” pentru a sprijini piața, a declarat miercuri ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman.
„Reducerile voluntare din iulie și prelungirea până în august ar trebui să înăsprească considerabil piața petrolului, dar investitorii vor rămâne pe margine până când stocurile de petrol vor prezenta retrageri substanțiale”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Morgan Stanley și-a redus miercuri previziunile privind prețul petrolului, estimând un excedent de piață în prima jumătate a anului 2024, oferta non-OPEC crescând mai rapid decât cererea anul viitor.
Sondajele recente au arătat o scădere a activității globale a fabricilor, reflectând cererea lentă în China și Europa.
Atenția pieței se concentrează, de asemenea, asupra ratelor dobânzilor, băncile centrale din SUA și Europa așteptându-se să crească în continuare ratele pentru a controla o inflație încăpățânată.