Prețurile petrolului au început să crească, după anunţul AIE privind cererea record

0
Publicat:

Prețurile petrolului au câștigat teren, vineri, pe fondul previziunilor optimiste privind cererea din partea grupului OPEC și a Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), relatează Reuters.

Cererea mondială de petrol va atinge un nivel record în 2023, Foto: Arhivă Adevărul
Cererea mondială de petrol va atinge un nivel record în 2023, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, ţițeiul Brent a crescut cu 37 de cenți, sau 0,4%, la 86,77 dolari pe baril, la 1413 GMT, în timp ce contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 40 de cenți sau 0,5%, la 83,22 dolari.

Ambele valori de referință au fost într-un raliu susținut din iunie, WTI tranzacționându-se joi la cel mai ridicat nivel din acest an, iar Brent atingând cel mai mare nivel de la sfârșitul lunii ianuarie.

În raportul său pe luna august cu privire la piaţa petrolieră mondială, agenţia cu sediul la Paris susţine că cererea mondială de petrol a atins o cifră record de 103 milioane de barili pe zi în luna iunie şi un nou vârf ar putea fi atins în luna august.

,,Cererea de petrol atinge valori record, stimulată de călătoriile estivale cu avionul, utilizarea crescută a petrolului în producţia de electricitate şi intensificarea activităţilor în sectorul petrochimiei din China", precizează AIE.

Conform celor mai noi estimări ale IEA, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu 2,2 milioane barili pe zi, comparativ cu 2022, pentru a ajunge la un record 102,2 milioane barili pe zi în 2023. În schimb, anul următor, creşterea ar urma să încetinească până la un milion de barili pe zi, cu 150.000 de barili pe zi mai puţin decât avansul de 1,15 milioane de barili pe zi pe care îl estima anterior agenţia cu sediul la Paris.

La rândul său, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat că se așteaptă ca cererea globală de petrol să crească cu 2,25 milioane bpd în 2024, comparativ cu o creștere de 2,44 milioane bpd în acest an. Ambele prognoze au rămas neschimbate față de luna trecută.

Piaţa a fost, de asemenea, stimulată de datele de joi privind prețurile de consum din SUA pentru iulie, care au alimentat speculațiile potrivit cărora Rezerva Federală se apropie de sfârșitul ciclului său agresiv de majorare a ratelor.

În ceea ce privește oferta, prețurile au fost susținute de extinderea reducerilor de producție de către Arabia Saudită și Rusia, alături de temerile legate de aprovizionare determinate de potențialul conflictului dintre Rusia și Ucraina pentru a perturba transporturile de petrol rusești în regiunea Mării Negre.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite