Proiectul Sinteza Oradea – Lockheed Martin, anulat. Ministerul Energiei asigură că fondurile PNRR nu au fost afectate

0
Publicat:

Anunțat cu mare tam-tam în noiembrie 2024, proiectul de producție al bateriilor dezvoltat de Sinteza Oradea în parteneriat cu Lockheed Martin a fost anulat, după ce compnia românească a anunțat că renunță la proiectul finanțat prin PNRR.

Baterii lângă mai multe eoliene
Lockheed Martin și Sinteza SA au semnat acordul în noiembrie 2024. Foto arhivă

La 20 noiembrie 2024, Ministerul Energiei anunța că Sinteza SA a semnat un acord cu Lockheed Martin pentru producția de baterii în România. Investiția urma să fie realizată de compania românească Sinteza S.A. cu tehnologia patentată de Lockheed Martin, costul total va fi de 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile din PNRR.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei spunea atunci: „Sunt convins că România va deveni lider în Europa în producția de baterii, fiind deja unul dintre puținii producători din lume. Prin acest proiect, România atrage un investitor strategic american, cu o tehnologie de vârf, care nu depinde în niciun fel de importuri de materii prime din afara piețelor occidentale, într-un domeniu care crește exponențial la nivel global. Odată finalizată această investiție, țara noastră va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă.”

Marți, 20 mai 2025, Sinteza SA informa că renunță la proiectul cu Lockheed Martin de înființare a unei capacități de producție baterii, finanțat din PNRR.

Potrivit companiei, decizia reflectă concluziile unei analize amănunțite de fezabilitate și ale unei evaluări comerciale, efectuate de Sinteză SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanți:

Tehnologia redox flow este promițătoare și strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, însă momentul actual nu oferă încă toate condițiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect.

Analiza a ținut cont, printre altele, de dinamica generală a pieței pentru soluții de stocare de durata mare și de caracteristicile actuale ale cererii, fără a pune sub semnul întrebării potențialul colaborărilor viitoare în această direcție.

Mai mult, în etapa recentă de analiză, au fost explorate opțiuni de ajustare a modelului de afaceri inițial, care ar fi presupus o redefinire semnificativă a rolului și responsabilităților Sinteza S.A. Aceste variante ar fi implicat o extindere considerabilă a ariei de implementare, precum și o creștere substanțială a angajamentului investițional și a nivelului de risc. Având în vedere contextul actual de piață, o astfel de implicare nu ar putea fi susținută, în acest moment, pe baze strategice solide.

Deși proiectul beneficiază de sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei, analiza actualizată a indicat că, în contextul actual, condițiile necesare pentru susținerea viabilității economice nu sunt pe deplin întrunite. În aceste condiții, continuarea implementării ar putea genera un nivel de expunere care nu corespunde pe deplin principiilor noastre de prudență strategică și gestiune responsabilă a resurselor, în acord cu obiectivele pe termen lung ale companiei și cu interesele acționarilor.

În consecință, vom demara procedurile formale privind încetarea implementării proiectului și a contractului de finanțare aferent, în deplină transparență și cu respectarea tuturor cerințelor legale și contractuale aplicabile, în acord cu principiile de guvernanță corporativă și cu așteptările investitorilor și părților interesate.”

Directorul Sinteza și-a dat demisia

Totodată, Sinteza a anunțat că în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 19 mai 2025, domnul Remus Cotut și-a înaintat demisia din funcția de Director General si reprezentant legal al SINTEZA S.A., cu efect începând de la data de 19.05.2025.

Această demisie survine în contextul deciziei companiei de a opri implementarea proiectului de investiții finanțat prin Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR). Având în vedere că mandatul domnului Cotut a fost strâns legat de execuția acestui proiect strategic, încetarea acestuia marchează în mod natural si finalul colaborarii manageriale agreate de comun acord la momentul preluării funcției.”

Funcția de Director General al SINTEZA S.A. va fi preluata de către Radu Pascu, începând cu data de 20.05.2025. Mandatul acestuia este acordat pentru o perioadă de 3 (trei) ani.

Ce spune Ministerul Energiei

„Ministerul Energiei a luat act de decizia companiei Sinteza SA de a renunța la implementarea proiectului de creare a unei capacități de producție de baterii, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), notificare primită oficial în data de 20 mai 2025”, a informat miercuri instituția.

În acest context, Ministerul Energiei a inițiat imediat un dialog cu beneficiarul finanțării, în vederea identificării celor mai potriviți pași de urmat pentru a asigura continuitatea obiectivelor asumate la nivel național în cadrul PNRR, măsura I4.1 – Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/sau asamblare și reciclare)

Deși compania Sinteza SA a decis oprirea proiectului, Ministerul rămâne angajat în promovarea și susținerea apelului dedicat producției de baterii în România.

Ministerul Energiei a informat că nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR.

„Ministerul Energiei își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea unei capacități industriale naționale competitive în domeniul bateriilor, un sector strategic pentru viitorul energetic al României și pentru atingerea țintelor de decarbonizare.

Vom continua eforturile de identificare și susținere a proiectelor viabile, astfel încât România să își reducă dependența de importuri și să contribuie activ la autonomia energetică a Uniunii Europene”, a precizat instituția.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite