Sindicat: Formula de calcul a salariului minim trebuie să acopere valoarea coșului minim de consum

0
Publicat:

În urma anunțului Ministerului Muncii că lucrează la o nouă formulă de calcul a salariului minim pe economie, sindicaliștii afiliați BNS au făcut o serie de recomandări instituției.

Un calculator așezat pe mai multe bancnote
BNS a făcut o serie de recomandări privind formula de calcul a salariului minim

În ceea ce privește criteriile în baza cărora se stabilește salariul minim, Directiva indică câteva elemente relevante pentru stabilirea salariului minim brut, fără a indica concret indicatorii ce trebuie avuți în vedere, dar cu mențiunea că trebuie să includă cel puțin următoarele elemente: puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții; nivelul general al salariilor și distribuția acestora; rata de creștere a salariilor; nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung”, arată sindicaluiștii BNS într-un amplu document care cuprinde nu mai puțin de 15 recomandări adresate Ministerului Muncii.

Potrivit sindicaliștilor, salariul minim legal trebuie stabilit după o formulă „care să asigure un trai decent, să fie în concordanţă cu rata inflaţiei şi să poată acoperi coşul de cumpărături minim pentru diverse bunuri şi servicii necesare”.

În vederea calculării corecte a acestui venit, spun sindicaliștii, Directiva recomandă statelor membre să ia ca punct de pornire valoarea coşului de consum (aşa cum este prevăzut de rapoartele statistice naţionale) ori să stabilească acest venit la 60% din salariul mediu sau la 50% din salariul mediu brut pe economie. „Ministerul a făcut deja niște opțiuni fără a se consulta cu partenerii sociali”, punctează BNS.

„Elementul „puterea de cumpărare a salariului minim” pentru a asigura un standard decent de viață se consideră transpus prin asimilare cu rata inflației, deși raportul comisiei precizează că se poate avea în vedere inclusiv coșul minim de consum care să reflecte mai adecvat structura de consum a unui lucrător.

De asemenea, directiva vorbește de raportare la productivitate pe termen lung, și deși proiectul de lege menționează acest lucru, în procedură se propune o formulă de calcul cu raportare la productivitatea muncii prognozată pentru anul următor, permitând astfel Guvernului să jongleze și mai mult cu nivelul salariului minim în funcție de voința politică.

Cel de-al treilea element, respectiv nivelul general al salariilor și distribuția salariilor se consideră îndeplinită prin introducerea raportului salariul minim / salariul mediu de 50%, deși acest element nu este inclus în formula de calcul, precizându-se doar că se are în vedere acest raport și în acest sens sunt consultați partenerii sociali.

Suntem de părere că, pentru a se asigura că salariul minim acoperă nevoile lucrătorilor şi ale familiilor acestora, nivelul acestuia ar trebui să fie ajustat treptat, astfel încât să atingă valoarea monetară a unui coş de bunuri şi servicii agreat prin consens de toţi partenerii sociali şi care să atingă 50% din salariul mediu pe ţară”, spun reprezentanții BNS.

Ministerul Muncii trebuie să stabilească o nouă formulă de calcul pentru salariul minim brut garantat în plată, ținând cont de criteriile cerute de Comisia Europeană prin Directiva 2041/2022.

Directiva a fost adoptată la data de 22 octombrie 2022 și prevede că statele membre trebuie să adopte măsurile necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 15 noiembrie 2024. „Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta. Atunci când statele membre adoptă măsurile respective, acestea trebuie să conțină o trimitere la prezenta directivă sau să fie însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Metodele de efectuare a acestei trimiteri sunt stabilite de statele membre”, se mai arată în Directivă.

Potrivit unui studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România în luna octombrie a anului trecut, cheltuielile lunare pentru un trai decent ajung pentru o singură persoană la 3.807 lei, în timp ce o familie formată din doi adulți și doi copii are nevoie de 9.978 lei.

Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 8.205 lei pe lună, iar pentru o familie de doi adulți fără copii este de 6162 lei pe lună, potrivit studiului.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite