Cum motivează Guvernul Predoiu limitarea accesului presei la ședințele Executivului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu a introdus o schimbare fără precedent în relația cu presa: debutul ședințelor de Guvern nu va mai fi transmis în direct, iar jurnaliștii nu vor mai avea acces în sala de ședințe. Măsura reduce semnificativ transparența decizională într-un moment politic tensionat.

Executivul este condus interimar de ministrul Cătălin Predoiu FOTO Inquam Photos/George Călin
Executivul este condus interimar de ministrul Cătălin Predoiu FOTO Inquam Photos/George Călin

UPDATE 12.30 Precizări cu privire la modificarea modului de lucru al Guvernului

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin a explicat schimbarea modului de lucru. 

„Această echipă interimară guvernamentală s-a gândit să potențeze volumul de informații oficiale pe care presa le poate aborda de la sediul Guvernului. (...) Pe modelul de la Comisia Europeană, presa este invitată cu o jumătate de oră înainte de începerea ședinței de guvern, să fie martoră la susținerea miniștrilor pentru această ședință. Miniștrii au libertatea, în funcție de oportunitate și răgaz să se oprească la presă pentru a face declarații ”on the record”, oficiale. Acesta este un plus la care ne-am gândit.    

UPDATE 12.00: Marcel Boloș, declarații după ședința Executivului

La finalul ședinței de guvern, ministrul Marcel Boloș a anunțat aprobarea unui memorandum pentru a mandata ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe care el îl conduce, să continue procesul de renegociere și modificare a PNRR. 

Săptămâna viitoare urmează deplasarea la Bruxelles pentru renegocierile planului. 

Cererea de plată numărul 3, încasată parțial la finalul lunii

Ministrul a precizat că cererea de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) urmează să fie încasată, parţial, la sfârşitul lunii mai şi va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro.

„Până acum, am încasat 9,2 miliarde euro din pre-finanţare şi cele două cereri de plată. Cererea de plată numărul trei, parţial, urmează să fie încasată la sfârşitul lunii mai, în valoare de 1,3 miliarde euro. De asemenea, foarte important este că, la sfârşitul lunii aprilie, am depus aplicaţii de plată din Politica de Coeziune, care este cea de-a doua sursă de finanţare a României, cu un buget de 44 de miliarde de euro. Am depus aplicaţii de plată în valoare de 1,8 miliarde de euro (...) Deci, cu alte cuvinte, sunt investiţii compatibile cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mă refer aici la componenta de infrastructură de apă şi canalizare, componenta de infrastructură de transport sau conectivitate, cum îi spunem noi, la reţelele de transport europene şi naţionale”, a precizat ministrul Boloş.

Potrivit oficialului, „acolo unde constatăm că avem termene care sunt pentru obiective de investiţii ce nu pot fi duse la bun sfârşit până la finele acestui an, să încercăm să le amânăm pentru anul viitor, până pe 31 august 2026”, pentru ca riscul de penalităţi să fie minim.

Totodată, ministrul a dat asigurări că numărul spitalelor construite prin PNRR nu va mai fi redus. „Evaluarea pe care a făcut-o Comisia spune că putem avea un buget pentru 15 spitale, asta nu îndeamnă să introducem 15, dacă nu avem capacitatea să le implementăm. (...) Bugetul este supradimensionat și mai trebuie să îl diminuăm”, a mai transmis Marcel Boloș. 

„Vom face tot ce ne stă în putință ca să continuăm aceste investiții. Suntem extrem de responsabili pentru a continua investițiile în domeniul sănătății”, a mai spus ministrul. 

Știrea inițială

De asemenea, ședințele de Guvern nu vor mai fi transmise în timp real pe rețelele de socializare, ci vor fi înregistrate și transmise ulterior. 

Ședința de guvern a început joi dimineață, la 10.00. În mod obișnuit, în debut premierul anunța principalele proiecte discutate, discursul său fiind transmis în timp real atât de televiziuni, cât și pe paginile oficiale ale Executivului de pe rețelele de socializare. 

Restricționarea vine la doar o zi după ce șefa POT, Anamaria Gavrilă, a afirmat într-un videoclip difuzat la Parlament că accesul presei era restricționat înainte în anumite zone ale instituției. 

Amintim că Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de premier luni, 5 mai, la o zi după ce Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD, PNL și UDMR, s-a clasat pe locul 3 în primul tur al alegerilor prezidențiale, nereușind să intre în turul II. Conducerea interimară a fost preluată de Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.   

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite