O actriţă din Egipt riscă închisoarea din cauza rochiei purtate pe covorul roşu: „Incită la desfrâu“ FOTO
0O actriţa egipteană a fost pusă sub acuzare şi poate fi trimisă după gratii din cauza rochiei pe care a purtat-o pe covorul roşu al Festivalului de Film din Cairo.
Rania Youssef, în vârstă de 44 de ani, şi-a făcut apariţia la eveniment într-o rochie neagră transparentă care i-a lăsat la vedere picioarele şi body-ul. Pentru acest lucru, vedeta riscă acum până la cinci ani în închisoare, primul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 12 ianuarie, potrivit BBC.
Egiptul este o ţară conservatoare cu o majoritate musulmană, iar îndrăzneala actriţei a stârnit rapid critici dure. Avocaţii Amro Abdelsalam şi Samir Sabri, celebri pentru procesele intentate vedetelor care nu respectă normele, au depus plângere acuzând-o pe Youseff că „instigă la desfrâu“.
„Apariţia doamnei Youssef nu respectă valorile, tradiţiile şi morala societăţii noastre, a subminat reputaţia festivalului şi, mai ales, reputaţia femeilor egiptene“, a declarat Sabri pentru AFP. De asemenea, ţinuta vedetei a fost aspru criticată şi de reprezentanţii Uniunii Actorilor din Egipt.

În urma scandalului, Youssef a prezentat scuze în mod public, declarând că alegerea rochiei a fost o greşeală pe care o regretă şi că nu ar fi purtat-o dacă ar fi ştiut că va stârni o asemenea controversă.
„A fost prima dată când am purtat-o şi nu m-am aşteptat să stârnească o asemenea furie. Îmi reafirm angajamentul faţă de valorile societăţii egiptene“, a mai transmis actriţa.
Nu este pentru prima dată când regulile conservatoare din Egipt trimit artişti după gratii. Anul trecut, un tribunal a decis să o condamne la doi ani de închisoare pe cântăreaţa Shaimaa Ahmed pentru că a apărut în lenjerie intimă într-un videoclip, a dansat lasciv şi a făcut gesturi cu tentă sexuală. Ulterior, pedeapsa a fost redusă la un an.
În 2016, un scriitor a fost condamnat la doi ani de detenţie pentru că a făcut „abuz de sex şi droguri“ în scrierile sale. Sentinţa a stârnit revolta activiştilor pentru drepturile omului, iar în cele din urmă autorul a fost eliberat după ce peste 120 de scriitori şi artişti de prestigiu au semnat o scrisoare prin care cereau anularea pedepsei, ceea ce s-a şi întâmplat.