Influencerii provoacă haos în Insulele Baleare. Autoritățile au luat măsuri împotriva „turismului pentru selfie”

0
Publicat:

Autoritățile din Insulele Baleare, Spania, au anunțat că nu vor mai colabora cu influenceri pe rețelele de socializare pentru promovarea destinațiilor turistice populare, susținând că „turismul pentru selfie-uri” afectează unele dintre cele mai frumoase locuri din arhipelag.

Autoritățile spaniole au luat măsuri în locațiile supraaglomerate de turiști FOTO Dertour
Autoritățile spaniole au luat măsuri în locațiile supraaglomerate de turiști FOTO Dertour

În încercarea de a reduce efectele supraturismului, autoritățile mizaseră pe influenceri — mulți dintre ei cu sute de mii de urmăritori — pentru a redirecționa vizitatorii din locurile arhicunoscute către zone mai puțin vizitate, transmite The Guardian.

Strategia, însă, a avut un efect opus, iar zonele izolate și sensibile din punct de vedere ecologic au fost invadate de turiști care vin, fac selfie-uri, le postează online și pleacă.

„A avut un efect complet opus față de cel dorit și contravine politicilor guvernamentale de control al turismului”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de turism din Baleare, în weekend.

Măsurile luate de autoritățile locale

Un exemplu este Caló des Moro, un mic golfuleț din Mallorca, cu o capacitate de aproximativ 100 de persoane. După ce un influencer le-a recomandat urmăritorilor să se bucure de apele sale limpezi și nisipul auriu, locul a fost luat cu asalt zilnic de mii de vizitatori.

În iunie anul trecut, primarul localității, María Pons, a organizat o conferință de presă în care a declarat că 4.000 de oameni și 1.200 de vehicule ajungeau acolo zilnic. Ea le-a cerut jurnaliștilor și operatorilor de turism să nu mai menționeze niciodată acest golfuleț.

Între timp, autoritățile locale au șters toate imaginile cu golful de pe site-ul oficial.

În Es Vedrà, Ibiza, autoritățile au închis accesul către un punct de belvedere foarte popular, după ce localnicii s-au plâns de aglomerație și deșeuri lăsate în urmă.

Reacții împotriva influencerilor

Reacția împotriva influencerilor nu este specifică doar Spaniei. În Bali, autoritățile au denunțat turiștii care s-au fotografiat goi în locuri sacre și au impus amenzi mari pentru filmările în anumite zone. În Vermont, SUA, orașul Pomfret — renumit pentru peisajele sale de toamnă — a fost nevoit să restricționeze accesul turiștilor în sezon.

Spania se așteaptă la un număr record de turiști în această vară, după ce aproape 100 de milioane de oameni au vizitat țara anul trecut. Protestele împotriva efectelor turismului în masă — în special creșterea costurilor locuințelor — au început deja, cu un incident în care turiștii din Barcelona au fost atacați cu pistoale cu apă luna trecută.

Weekendul trecut, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Insulele Canare, scandând „Turismul masiv ne lasă fără case” și „Canarele nu sunt de vânzare”. Anul trecut, arhipelagul (cu o populație de 2,2 milioane) a primit un număr record de 17 milioane de turiști.

În întreaga Spanie, lipsa locuințelor accesibile este principala problemă socială, iar apartamentele pentru turiști sunt considerate vinovate de această criză. Anul trecut, zeci de mii de oameni au protestat în Tenerife, Palma de Mallorca, Sevilla, Madrid, Barcelona și alte orașe, iar manifestații similare sunt așteptate și în 2025.

Zeci de mii de anunțuri au fost eliminate

Între timp, Ministerul Consumului din Spania, cu susținerea Curții Supreme, a cerut platformei Airbnb să elimine 65.000 de anunțuri pentru apartamente turistice ilegale. În martie anul trecut, ministerul a identificat 15.200 de apartamente ilegale doar în Madrid.

Dacă nu se conformează, Airbnb riscă amenzi de până la 100.000 de euro sau de șase ori mai mari decât profiturile generate de apartamentele ilegale.

Compania a contestat în trecut cererile guvernului de a elimina anunțurile, însă o instanță din Madrid a cerut firmei din California să șteargă „imediat” 5.800 de anunțuri, potrivit ministerului.

Un purtător de cuvânt al Airbnb a declarat că platforma va continua să conteste decizia și a criticat „metodologia indiscriminată” a ministerului, susținând că acesta nu are competențe în reglementarea cazării turistice.

Reprezentantul companiei a mai acuzat ministerul că „a ignorat deliberat” deciziile Curții Supreme a Spaniei, care stipulau că nu toate anunțurile de pe Airbnb trebuie să conțină un număr de înregistrare.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite