Alibaba a lansat un model AI despre care spune că depășește DeepSeek, noua companie vedetă în Silicon Valley
0Compania chineză de tehnologie Alibaba a lansat miercuri o nouă versiune a modelului său de inteligență artificială Qwen 2.5, despre care a susținut că surclasează DeepSeek-V3.

Momentul lansării Qwen 2.5-Max este unul neobișnuit, fiind prima zi a Anului Nou Lunar, când majoritatea chinezilor sunt liberi de la serviciu și cu familiile lor. Acest lucru ar putea indica presiunea pe care ascensiunea fulminantă a startup-ului chinez DeepSeek a pus-o nu doar asupra rivalilor de peste mări, ci și asupra concurenței sale interne, relatează Reuters.
„Qwen 2.5-Max depășește performanțele ... aproape peste tot GPT-4o, DeepSeek-V3 și Llama-3.1-405B”, a declarat unitatea cloud a Alibaba într-un anunț postat pe contul său oficial WeChat, referindu-se la cele mai avansate modele de inteligență artificială open-source ale OpenAI și Meta.
Lansarea din 10 ianuarie a asistentului de inteligență artificială al DeepSeek, alimentat de modelul DeepSeek-V3, precum și lansarea din 20 ianuarie a modelului său R1, au zguduit Silicon Valley și au provocat scăderea acțiunilor tehnologice.
Dar succesul DeepSeek a dus și la o luptă între concurenții săi interni pentru a-și actualiza propriile modele AI. La doar două zile după lansarea DeepSeek-R1, proprietarul TikTok, ByteDance, a lansat o actualizare a modelului său emblematic AI, despre care a susținut că a depășit OpenAI o1 susținut de Microsoft în AIME, un test de referință care măsoară cât de bine înțeleg modelele AI și răspund la instrucțiuni complexe.
DeepSeek și concurența internă
Predecesorul modelului V3 al DeepSeek, DeepSeek-V2, a declanșat un război al prețurilor modelelor AI în China după ce a fost lansat în luna mai a anului trecut.
Faptul că DeepSeek-V2 a fost open-source și ieftin fără precedent, a determinat unitatea cloud a Alibaba să anunțe reduceri de preț de până la 97% pentru o serie de modele.
Alte companii chineze de tehnologie au urmat exemplul, inclusiv Baidu deschide o nouă filă, care a lansat primul echivalent al ChatGPT din China în martie 2023, și cea mai valoroasă companie de internet din țară, Tencent.
Liang Wenfeng, fondator al DeepSeek, a declarat într-un interviu acordat presei chineze Waves în iulie că startup-ului „nu-i pasă” de războaiele prețurilor și că realizarea AGI (inteligență artificială generală) este obiectivul său principal.
OpenAI definește AGI ca sisteme autonome care depășesc oamenii în cele mai valoroase sarcini din punct de vedere economic.
În timp ce marile companii chineze de tehnologie, cum ar fi Alibaba, au sute de mii de angajați, DeepSeek funcționează ca un laborator de cercetare, cu personal format în principal din tineri absolvenți și doctoranzi de la universități chineze de top.