Bolile tatuate pe unghii: semnele de cancer, afecțiuni pulmonare și cardiace pe care nu le poți ignora
0Schimbările apărute la nivelul unghiilor pot oferi informații importante despre starea generală de sănătate, fiind uneori semne timpurii ale unor afecțiuni grave.

Deși în ultimii ani unghiile au devenit și un mijloc de exprimare artistică, prin culori, forme sau decorațiuni inedite, acestea păstrează un rol esențial: acela de indicator al sănătății organismului.
De exemplu, prezența unghiilor maronii sau a degetelor cu aspect de „bețe de tambur” poate indica atât cancer, cât și alte boli grave, precum afecțiuni pulmonare sau cardiovasculare. Aceste semne vizibile pe unghii nu trebuie ignorate, deoarece pot indica tulburări interne care necesită o evaluare medicală detaliată, menționează publicația El Español.
Schimbările unghiilor: semne subtile ale unor dezechilibre interne - liniile Mees
În mod normal, unghiile sănătoase au o culoare roz-pal și o suprafață netedă. Nu orice modificare a acestora este un motiv de îngrijorare, însă anumite schimbări în culoare, textură sau formă pot semnala dezechilibre interne.
Monitorizarea periodică a unghiilor poate contribui la identificarea precoce a deficiențelor nutriționale, tulburărilor hormonale sau afecțiunilor ficatului, tiroidei sau inimii.
Totuși, unele boli grave, inclusiv anumite tipuri de cancer, pot modifica aspectul unghiilor. Un exemplu în acest sens este apariția liniilor Mees – linii albe, orizontale, care traversează unghia de la o margine la alta. Aceste linii, cunoscute și sub denumirea de leuconichie striată, pot afecta mai multe unghii simultan și, în anumite cazuri, sunt asociate cu prezența limfomului Hodgkin.
Observarea atentă a unghiilor, în combinație cu monitorizarea altor simptome generale, poate reprezenta un pas important în identificarea unor posibile probleme de sănătate care necesită investigații suplimentare de specialitate.
Ce pot indica unghiile maronii: „Este important să excludem afecțiunile grave”
Aspectul unghiilor poate fi cauzat de efectele chimioterapiei, dar și de intoxicarea cu metale grele sau poate fi un simptom al septicemiei, insuficienței renale cronice sau insuficienței cardiace congestive. De asemenea, există și alte semne ale cancerului, cum ar fi unghiile de culoare maronie.
Denumirea tehnică a acestei condiții este melanonichia, care „descrie o pigmentare de culoare neagră-maronie. Aceasta poate fi cauzată de depunerea melaninei sau de un hematom rezultat în urma unui traumatism”, explică specialiștii, adăugând că „poate apărea pe întreaga unghie, sub formă de linii longitudinale sau pete difuze”. Experții subliniază că, dacă observăm această caracteristică la unghii, este important să „excludem afecțiunile grave”.
Melanonichia poate fi un semn mai puțin cunoscut al unei tumori sub unghie, cunoscut sub denumirea de melanom subunghial.
De asemenea, aceasta poate fi cauzată de efectele medicamentelor chimioterapice, antipaludice sau retrovirale. Totodată, poate rezulta și dintr-un traumatism sau din psoriazis.
Legătura dintre cancer și degetele în formă de bețe de tambur
Un alt tip important de semne pe unghii care ar putea fi legate de cancer se numește acropachie, o afecțiune care provoacă ceea ce medicii numesc „degete în formă de bețe de tambur”. Acest fenomen se manifestă prin mărirea și rotunjirea vârfului degetelor și unghiilor, cu o modificare semnificativă a formei lor.
Acropachia este un „semn clinic caracterizat prin îngroșarea și lărgirea falangelor distale ale mâinilor și/sau picioarelor, precum și prin creșterea convexității unghiilor”, explică specialiștii. Vârfurile degetelor devin rotunjite, asemenea butoanelor.
Aceste modificări ale unghiilor sunt frecvent asociate cu afecțiuni pulmonare, cum ar fi BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), fibroza pulmonară și chiar cancerul.
De asemenea, acropachia poate fi legată și de afecțiuni cardiace sau digestive, cum ar fi Boala Crohn și colita ulcerativă.
Din fericire, această condiție este reversibilă dacă se elimină cauza care o provoacă. De obicei, începe cu degetul mare și arătătorul, extinzându-se treptat la celelalte degete.