Care sunt cele mai sănătoase sporturi, recomandarea medicilor. De la ce vârstă pot tinerii să facă sală de forță și care sunt riscurile

0
Publicat:

Exercițiile de culturism, cu greutăți mari, pot dăuna grav sănătății copiilor și adolescenților. Medicii și specialiștii în sport trag un semnal de alarmă și spun că tot mai mulți tineri ajung la fizioterapie cu probleme serioase la nivelul articulațiilor și oaselor. 

Sala de forță este indicată doar tinerilor de peste 18 ani FOTO arhivă
Sala de forță este indicată doar tinerilor de peste 18 ani FOTO arhivă

Aspectul fizic contează foarte mult pentru majoritatea tinerilor aflați în perioada pubertății sau adolescenței. Majoritatea visează să aibă o musculatură de invidiat precum a starurilor de cinema sau a sportivilor pe care-i idolatrizează. Tocmai de aceea mulți optează să meargă, inclusiv de la vârste tot mai fragede la săli de forță sau să practice exerciții cu ridicări de greutăți, acasă. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că acest obicei este unul deosebit de nociv pentru sănătatea adolescenților. Unii specialiști în fizioterapie pediatrică spun că, în general sala de forță nu aduce beneficii sănătății, doar aspectului fizic și că ar trebui abordate alte sporturi sau alte forme de exerciții pentru a evita sedentarismul. 

„Ei sunt „cruzi”, creșterea nu s-a terminat”

Medicul Constantin Tudorache, medic șef al Secției de Balneofizioterapie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani spune că pentru puberi și adolescenți mersul la sălile de forță sau ridicarea de greutăți a devenit un adevărat fenomen. Unul foarte periculos pentru sănătatea lor, adaugă medicul. Iar numărul celor cu probleme de postură, la nivelul articulațiilor sau ale oaselor este tot mai mare.

„Este acest exces de zel la sălile de culturism. Atenție mare, vin foarte mulți copii cu probleme. Fac exerciții cu încărcare foarte mare. Ori uită că ei sunt cruzi, creșterea nu s-a terminat. Și atunci realizează deposturări foarte mari”, precizează Constantin Tudorache. Probleme mari apar inclusiv la nivelul cartilajelor, prin suprasolicitare. „Să nu uitați, cartilajul cu care ne naștem, cu acela murim. Dacă noi îl deteriorăm succesiv și insistent, el nu se mai reface nici prin metodele pe care le tot vedem popularizate”, adaugă medicul. Părerile medicului sunt susținute și de Cristi Furmuz, profesor și antrenor, de 40 de ani, la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Botoșani.

Acesta precizează că puberii și adolescenții sunt în creștere, corpul este într-o continuă modificare iar suprasolicitarea cu greutăți nu este recomandată, pentru o dezvoltare firească. „Antrenamentul cu greutăți din câte știu eu fiziologic nu este recomandat. Fiindcă musculatura și osatura copiilor și adolescenților este încă în creștere”, spune antrenorul botoșănean. Medicul Constantin Tudorache a precizat că are cazuri concrete de adolescenți cu probleme serioase după exerciții fizice de forță, prea intense.

Grav este, spun medicul, acești copii sunt susținuți și de părinți, fără să se gândească că le-ar putea afecta sănătate. „A venit un copil, dintr-o familie distinsă de altfel, cu periatrită și cifoză de la tracțiuni la bară, din ceea ce am înțeles. I-am spus să facă pauză o lună de zile. S-au supărat și au plecat. Au spus că nu poate face pauză o lună de zile. Mi-am făcut datoria și am spus ce trebuie să facă, restul nu mai ține de mine”, a adăugat medicul. 

Vârsta potrivită de la care tinerii pot face sală, în siguranță

Specialiștii spun că la sala de forță se pot duce tinerii de la vârsta de 17-18 ani. Este momentul în care ciclul de creștere este aproape finalizat. Creșterea încetează în cele mai multe cazuri la vârsta de 21 de ani, dar de la 18 ani, articulațiilor, tendoanele și musculatura sunt mult mai bine formate, maturizate.

„După părerea mea, fiziologic și anatomic, lucrul cu greutăți poate începe după vârsta de 17 ani. Fiindcă vârsta biologică este aproape de vârsta fiziologică și dezvoltarea acestor copii este la un nivel aproape de maxim”, precizează Cristi Furmuz. În plus specialiștii în fitness spun că tinerii trebuie să urmeaze un program bine structurat, cu încărcătură progresivă, nu bruscă, fără suprasolicitare. Aceștia ar trebui să pună accent mai mult pe modul corect de executare al exercițiilor decât pe încărcare cu greutăți. La toate acestea se adaugă obiceiurile sănătoase privind sportul și alimentația. 

Cele mai sănătoase moduri de a face mișcare

Medicul Constantin Tudorache spun din vasta sa experiență în domeniul balneofizioterapiei că cele mai sănătoase activități fizice sunt cele în aer liber sau indoor dar de tipul cardio. Acesta a exemplificat câteva activități fizice care aduce beneficii organismului dar nu uzează cartilajele și nici aticulațiile. „Să facem activități fizice, dar cele care aduc beneficii organismului. Sala nu aduce beneficii, aduce aspectului fizic, dar nu știu dacă asta este esența vieții. Și avem mersul alert, bicicleta, banda de alergare, exerciții libere, o mulțime de posibilități. Mai există posibilitatea mersului alert în aer liber, undeva la o lizieră, în pădure.  Mersul alert, iute, nu distruge articulațiile”, spune Constantin Tudorache. La rândul său, antrenorul Cristi Furmuz precizează că se pot deasemenea face exerciții de forță, inclusiv pentru adolescenți, dar cu propria greutate, de tipul flotărilor, abdominalelor, genuflexiunilor, extensiilor. 

 


Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite