Cum poate crește consumul de alcool riscul de cancer. Ce arată noile cercetări

0
Publicat:

Un nou studiu subliniază legătura dintre consumul excesiv de alcool și riscurile crescute de cancer, evidențiind impactul negativ al „licorii lui Bachus” asupra sănătății, inclusiv efectele asupra microbiomului și hormonilor.

două doamne care beau vin
Consumul de alcool crește riscul de cancer potrivit unui nou studiu Arhiva Adevărul

Recent, cercetările au arătat că în realitate consumul de alcool nu doar că afectează sănătatea generală, ci și crește semnificativ riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer. De la cancerul mamar la cel colorectal, efectele alcoolului sunt alarmante, iar conștientizarea acestor riscuri este esențială pentru a proteja sănătatea publică.

Credeai că un pahar de vin este sănătos? Iată ce spun experții despre riscurile ascunse!

„Mitul beneficilor cardiovasculare ale vinului roșu”

Un nou raport publicat de Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului subliniază faptul că un abuz de alcool crește riscul a șase tipuri diferite de cancer, dar majoritatea consumatorilor nu conștientizează acest pericol, relatează The Telegraph.

În ultimele decenii, adulții sub 50 de ani au prezentat o incidență tot mai mare de cancer mamar și colorectal, iar consumul de alcool ar putea fi un factor care contribuie la această tendință susțin cercetătorii.

Un studiu arată progresele în dezvoltarea de noi medicamente anticancerigene și în îmbunătățirea supraviețuirii pacienților. Totuși, autorii subliniază o tendință îngrijorătoare - deși numărul deceselor din cauza cancerului a scăzut, incidența mai multor tipuri de cancer a crescut inexplicabil, în special în rândul tinerilor. S-a remarcat o creștere alarmantă a cancerelor de sistem gastrointestinal, cum ar fi cel colorectal. Iar raportul mai estimează că 40% dintre cazurile de cancer sunt asociate cu factori de risc modificabili.

În acest sens se recomandă reducerea consumului de alcool și adoptarea unor schimbări în stilul de viață, precum evitarea tutunului, menținerea unei diete sănătoase, a unei greutăți optime, dar și exerciții fizice regulate, evitarea radiațiilor ultraviolete și minimizarea expunerii la poluanți.

„Mai bine de jumătate din populație nu știe că alcoolul crește riscul de cancer”

Autorii mai recomandă și conștientizarea riscurilor asociate alcoolului prin campanii publicitare, solicitând să fie adăugate etichete de avertizare specifice pentru cancer pe băuturile alcoolice, la fel ca în cazul tutunului.

Recomandările vin într-un moment în care se reevaluează radical beneficiile asociate consumului moderat de alcool, considerat mult timp protector împotriva bolilor de inimă.

Un studiu amplu realizat, recent, pe mai bine de 135.000 de adulți britanici, timp de peste un deceniu, a arătat că cei care consumă alcool moderat sau ușor nu au înregistrat nici o reducere a riscurilor de boli cardiace comparativ cu cei care beau ocazional, așa cum se credea. În plus, atât consumatorii moderați, cât și cei ușori au avut mai multe decese din cauza cancerului decât cei care consumau alcool rar, această tendință fiind mai pronunțată în rândul seniorilor cu venituri mici și al celor cu probleme de sănătate.

„51% dintre oameni - sau mai mult de jumătate - nu știu că alcoolul crește riscul de cancer. Aceasta este o problemă îngrijorătoare. Putem discuta despre mitul potențialelor beneficii cardiovasculare ale vinului roșu, dar există multe modalități de a-ți menține inima sănătoasă, iar aceste potențiale beneficii nu compensează riscurile de cancer”, a atras atenția Jane Figueiredo, epidemiolog în cadrul Institutului de Cancer „Samuel Oschin” de la Centrul Medical „Cedars-Sinai” din Los Angeles, care a făcut parte din comitetul de coordonare al raportului.

Șase tipuri de cancer provocate de consumul de alcool

Cercetătorii au mai remarcat faptul că un consum excesiv de alcool crește riscul pentru șase tipuri de cancer, inclusiv carcinoma cu celule scuamoase esofagiene și anumite tipuri de cancer la nivelul capului, gâtului, sânului, colorectal, hepatic și gastric.

În anul 2019, aproximativ 5,4% din cazurile de cancer din Statele Unite — adică aproximativul unul din 20 de diagnosticuri — au fost atribuite consumului de alcool, conform celor mai recente date disponibile.

În ciuda acestei realități, conștientizarea publicului este extrem de scăzută. Un studiu a arătat că mai puțin de o treime dintre femeile cu vârste între 18 și 25 de ani știau că utilizarea alcoolului crește riscul de cancer mamar.

Printre adulții din anii '30, ratele de cancer au crescut semnificativ între 2010 și 2019. Cele mai mari creșteri în 2019 au fost înregistrate în cazurile de cancer mamar, tiroidian, de colon și rectal.

Tinerii, cei mai expuși pericolului. De ce

Incidența cancerului colorectal la adulții sub 50 de ani a crescut constant, cu o rată de 1,9%,  anual, între 2011 și 2019. Tendințăa este susținută de mai multe studii publicate, care au documentat această creștere.

Din fericire, noile tratamente extind timpul de supraviețuire pentru persoanele cu cancer. Rata de deces pentru femeile de peste 50 de ani cu cancer mamar a scăzut, la fel și ratele de deces pentru adulții în vârstă cu cancer colorectal.

Însă crește incidența acestor tipuri de cancer în rândul tinerilor, la fel ca și în cazul cancerului gastric și al anumitor tipuri de cancer de sânge, conform aceluiași studiu. Chiar dacă pacienții cu leucemie, melanom și cancer renal trăiesc mai mult, incidența globală a acestor boli a crescut.

Pe de altă parte, se recunoaște și faptul că factorii care contribuie la creșterea cancerului colorectal de debut precoce nu sunt bine înțeleși, dar multe studii au arătat că un consum frecvent și regulat de alcool în tinerețe și la începutul maturității este asociat cu un risc mai mare de cancer de colon și rectal în viața ulterioară.

Copiii riscă să facă leucemie, dacă mamele beau în timpul sarcinii

Creșterea consumului de alcool în mijlocul și la sfârșitul vârstei adulte agravează riscurile pentru sănătate. Alcoolul are efecte negative asupra microbiomului, adică asupra bacteriilor, ciupercilor și virușilor care trăiesc pe și în interiorul corpului nostru, după cum a explicat dr. Figueiredo.

Consumul de alcool modifică flora bacteriană intestinală, ceea ce poate influența creșterea și răspândirea cancerului. De asemenea, se crede că acesta crește riscul de cancer mamar la femei, deoarece poate ridica nivelurile hormonului estrogen, care contribuie la dezvoltarea bolii. Din acest motiv, reducerea consumului de alcool este una dintre puținele modalități prin care femeile își pot modifica riscul pentru această afecțiune.

În plus, deși femeile au fost mult timp descurajate să consume alcool în timpul sarcinii din diverse motive, raportul Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului oferă un alt motiv: studiile au arătat că acest consum în timpul sarcinii crește riscul de leucemie infantilă la făt. Atât consumul moderat, cât și cel ridicat de alcool în timpul sarcinii au fost asociate cu un risc crescut, conform cercetărilor.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite