Video Serviciile secrete ucrainene publică în premieră imagini cu sistemul sovietic S-200 în acțiune
0Ucraina a confirmat oficial resuscitarea sistemului de rachete S-200, retras din serviciu, marcând o revenire dramatică a armelor din epoca Războiului Rece pe câmpul de luptă.

O filmare publicată de Direcția Principală de Informații (GUR) arată lansarea rachetele sol-aer S-200 din poziții fixe de-a lungul coastei Mării Negre. Potrivit The War Zone, data la care a fost realizat videoclipul este incertă, dar elementele vizibile de mediu indică că ar fi putut fi filmat toamna, iarna sau începutul primăverii.
Rachete din Războiul Rece pe câmpul de luptă modern
Proiectat în anii 1960 pentru a intercepta bombardiere americane de mare altitudine, S-200 (NATO: SA-5 Gammon) a fost unul dintre cele mai puternice sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune ale Uniunii Sovietice.
În versiunea modificată pentru lovirea țintelor terestre, rachetele 5V28, care au 10,8 metri lungime și cântăresc 7,1 tone, având un focos de 220 kg, pot funcționa practic ca rachete balistice.
Deși S-200 a fost retras treptat din serviciul ucrainean până în 2013, invazia rusă a forțat Kievul să îl reactiveze - atât în rolul său inițial de apărare aeriană, cât și ca armă improvizată de atac la sol.
Ucraina folosește sistemele S-200 pentru atacuri terestre
Primele indicii ale resuscitării sistemului au venit din rapoartele rusești de la mijlocul anului 2023, care susțineau că Ucraina utilizează S- 200 pentru a ataca ținte în teritoriul ucrainean ocupat și chiar pe teritoriul Rusiei.
Unele rapoarte leagă sistemul chiar de tentative de atac asupra podului Kerci, o legătură vitală între Rusia și Crimeea. Rusia a recunoscut închiderea temporară a podului, deși a susținut că a interceptat rachetele care l-au vizat.
Ucraina a folosit sistemul S-200 pentru lovituri cu rază lungă de acțiune
În aprilie 2024, șeful serviciilor secrete ucrainene, locotenent-generalul Kirilo Budanov, a dezvăluit că un bombardier rusesc Tu-22M3 a fost doborât de un S-200 de la o distanță extraordinară de 308 kilometri - pe teritoriul rus. Ministerul britanic al Apărării a declarat ulterior că este „aproape sigur” că în atac a fost folosit un S-200.
Ucraina atribuie, de asemenea, sistemului doborârea unui avion rusesc de avertizare timpurie A-50 Mainstay în 2024.
Modernizare cu ajutorul partenerilor
Sistemul original S- 200 folosea ghidare radar semi- activă. Cu toate acestea, un oficial ucrainean din domeniul apărării a declarat pentru The War Zone că partenerii internaționali au contribuit la dezvoltarea unui sistem de ghidare modernizat, care ar putea include GPS sau un radar îmbunătățit.
„Racheta în sine are un sistem de manevră bun”, a remarcat oficialul . „Dacă este prevăzută cu ghidare adecvată, este o armă destul de modernă.”
Tehnologie veche, un nou rol
Deși depășit conform standardelor moderne , S - 200 oferă o rază lungă de acțiune și viteză mare , ceea ce îl face valoros în scenarii specifice - mai ales că Ucraina se confruntă cu amenințări continue și capacități limitate în materie de rachete balistice .
Performanța sa în luptă arată că până și sistemele din epoca Războiului Rece pot fi mortale în luptele de astăzi - mai ales în măsura în care sunt modernizate și utilizate creativ.