Putin și-a înființat propriul Eurovision. Concursul care a „inspirat” Gayropa
0Propaganda rusă a inventat termenul „Gayropa” după Eurovision 2024 care a fost câștigat de un „homosexual din Elveția” și a considerat că aceasta constituie dovada definitivă a „degenerării Europei”. Anul acesta, Rușia și-a înființat propriul Eurovision, care va fi supravegheat atent de o comisie sp

Celebrul concurs Eurovision a avut loc la Basel, Elveția, în weekendul care a trecut. În mod neașteptat, competiția a fost câștigată de artistul austriac JJ, pe numele său adevărat Johannes Pietsch.
Portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea pro-Kremlin – EU vs Disinfo - analizează relația complicată între propaganda pro-Kremlin și Eurovision. Popularitatea incontestabilă a concursului în rândul cetățenilor obișnuiți din Rusia trebuie să fie comparată cu insistența guvernului rus că Eurovisionul – la ca Europa - este rău.
O decădere morală colorată în curcubeu
Kremlinul alocă timp și eforturi considerabile pentru a denatura discursul public din Rusia pentru a promova ideea superiorității morale și civilizaționale a Rusiei față de Occident. Chiar s-a inventat un termen derogatoriu general pentru a surprinde ceea ce este în neregulă cu Europa. Acest termen este „Gayropa” – care sugerează ideea că Europa este „gay”. Și din perspectiva Kremlinului, a fi gay înseamnă eșec moral total și degenerare, prin urmare Europa se îndreaptă către colaps, steaguri curcubeu și tot tacâmul. De regulă, Kremlinul contrastează apoi această noțiune cu lăudarea Rusiei unite spiritual.
Acest termen calomnios este acum omniprezent în discursul rus anti-occidental. Cu toate acestea, a fost folosit inițial în contextul Eurovision în 2014. Și astfel, de atunci, vânzătorii ambulanți de dezinformare ai Kremlinului au căutat să țintească Eurovision ca simbol original al „degenerării” occidentale.
Maria Zakharova: „a întrecut orice orgie, sabat sau sacrilegiu ritual”
În 2022, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a ajutat în cele din urmă Rusia să rezolve conflictul său intern cu Eurovision. Țara a fost exclusă complet din concursul pentru lansarea unui război de agresiune la scară largă, neprovocat, împotriva Ucrainei.
În ciuda retoricii pro-Kremlin care defăimează Eurovision, acea decizie a EBU trebuie să fi usturat, deoarece concursurile ulterioare, lipsite acum de corectitudinea morală a participanților ruși, au fost întâmpinate cu mai mult vitriol ca niciodată. Eurovision 2024, desfășurat la Malmo, în Suedia, este un exemplu grăitor. Rossiyskaya Gazeta, ziarul oficial al guvernului rus, a citat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, spunând că competiția „a întrecut orice orgie, sabat sau sacrilegiu ritual”.
Un think tank pro-Kremlin a remarcat că acea competiție din 2024 a fost câștigată de un „homosexual din Elveția” și a considerat că aceasta constituie dovada definitivă a „degenerării Europei”. Un alt site pro-Kremlin a proclamat Eurovision o „mlaștină de imoralitate, anti-creștinism și anti-valori corozive”.
O viziune pentru sufletul rusesc
Trebuia făcut ceva. După cum a susținut un parlamentar rus, Eurovision a devenit dăunător copiilor. Statul a trebuit să asigure „afirmarea și protecția valorilor morale și spirituale tradiționale rusești” în fața atacului gay al Europei. Rusia avea nevoie de o variantă non-gay al Eurovision.
Așadar, la 3 februarie 2025, Putin a emis un edict prin care cere crearea unei astfel de competiții – Concursul de cântece Intervision. Ideea nu este nouă: Concursul de cântece Intervision a fost încercarea din perioada Războiului Rece a Blocului condus de Uniunea Sovietică de a-și crea propria versiune a Eurovision și a avut loc intermitent între 1965 și 1980. Reînvierea lui acum nu este doar un gest nostalgic: este o tendință deliberată de întoarcere la moștenirea sovietică pe care Rusia modernă pare din ce în ce mai dornică să o reproducă.
Eurovision în varianta rusească
Edictul lui Putin cere, de asemenea, crearea unui consiliu de supraveghere care să supravegheze competiția, să-i sporească prestigiul internațional și să controleze prezentarea acesteia în mass-media. Adjunctul șefului de cabinet al lui Putin, Serghei Kirienko, va prezida consiliul de supraveghere. De altfel, el este și o persoană care crede sincer că societatea ar trebui programată, un pionier al metodologiei moderne de dezinformare și mâna dreaptă a lui Putin.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a asigurat publicul că Intervision va fi liber de orice „perversiuni și batjocuri ale naturii umane”. Un participant – Belarus - deja a confirmat. Poate pentru că Putin i-a cerut personal lui Lukașenka la o întâlnire recentă. Alți participanți așteptați pot include Azerbaidjan, Brazilia, China, Kârgâzstan și Cuba, împreună cu o reprezentare probabilă din Orientul Mijlociu.
O scenă pentru purtătorii de cuvânt ai Kremlinului
Pe hârtie, liderul topurilor pop din fiecare țară participantă își va reprezenta națiunea. În cazul Rusiei, alegerea de top este, fără a fi surprinzător, un artist care-l susține pe Putin, un star pop pro-Kremlin Yaroslav Dronov, AKA Shaman. Cântecul său Vstanem (Time to Rise) a deschis mitingul lui Putin din 2022 și de atunci a devenit un fel de imn de război în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
O altă „capodopera” șamană, Ya Russkiy (Sunt rus), declară cu mândrie: „Sunt rus, pentru a nenoroci lumea întreagă”. Estetica militaristă și retorica naționalistă a lui Shaman au făcut comparații cu Germania anilor 1930 – unii utilizatori ai rețelelor sociale s-au confruntat chiar cu procese pentru că l-au asemănat cu cântărețul Tineretului Hitlerist din Cabaretul lui Bob Fosse.
Războiul cultural
A trecut mult timp din 2003, când Rusia a fost reprezentată la Eurovision de t.A.T.u, un duo pop care se dădea drept un cuplu de lesbiene. La acea vreme, ar fi fost greu de imaginat că într-o zi Rusia va interzice într-o zi oamenilor să-și declare în mod deschis orientarea sexuală, inventând o „mișcare internațională LGBT” și desemnând-o drept „extremistă”.
În mod clar, decizia de a restabili Intervision este mai puțin despre muzică și mai mult despre războiul cultural. Face parte din strategia mai amplă a Kremlinului de a redefini cultura în propriile sale condiții, respingând orice este perceput ca străin sau prea liberal și punând statul și tradiția mai presus de orice. Rusia lui Putin nu doar întoarce spatele Europei și Occidentului, ci se poziționează ca un nou centru de putere – o ambiție care se extinde chiar și la concursurile de cântece pop.