Alegeri Republica Moldova. Preoţii ortodocşi sar la gâtul Maiei Sandu
0
Campanie electorală murdară în Republica Moldova. Pe ultima sută de metri, preoţii ortodocşi o atacă dur pe proeuropeana Maia Sandu. Efectul este, însă, invers celui scontat: diaspora şi tinerii se mobilizează pentru turul doi al prezidenţialelor.
Toate resursele mediatice au fost mobilizate de către Rusia în ultima săptămână, în Republica Moldova, pentru a o compromite pe Maia Sandu, candidata proeuropeană care se luptă în turul doi al alegerilor prezidenţiale cu socialistul Igor Dodon.
Episcop: Cei care votează cu Sandu păcătuiesc!
Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, a organizat vineri, 4 noiembrie, alături de mai mulţi preoţi, o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat susţinerea candidatului socialist la prezidenţiale, Igor Dodon. Prelatul a declarat că cei care o vor vota pe Maia Sandu nu numai că vor fi părtaşi la deciziile ilegale ale acesteia, ci vor fi vinovaţi şi în faţa lui Dumnezeu. „Nu avem dreptul moral şi creştinesc să votăm cu ea“, a concluzionat episcopul.
Preoţii ortodocşi din Moldova, sub influenţa Moscovei, au lansat în spaţiul public jigniri inimaginabile la adresa Maiei Sandu. În opinia înaltelor feţe bisericeşti, candidata proeuropeană nu este demnă pentru a ocupa cel mai înalt scaun din stat, ea nefiind creştină. Mai mult, însuşi Igor Dodon a făcut insinuări murdare la adresa contracandidatei sale în timpul unei dezbateri televizate, cum că Sandu ar aparţine unei minorităţi sexuale şi ar fi susţinută de homosexuali.
Enoriaşii, „sfătuiţi“ cu cine să voteze
„Viitorul preşedinte trebuie să fie cununat!“ - aceasta este părerea Mitropolitului Vladimir, care şi-a anunţat şi el susţinerea lui Dodon în timpul slujbei de Sfânta Parascheva. „Ca Biserică Ortodoxă, nu putem să le dăm indicaţii creştinilor noştri, dar putem să dăm sfaturi pe cine să voteze“, a explicat Vladimir de ce a adus politica în biserică. Mai mult, Mitropolitul a declarat că Biserica Ortodoxă este categoric împotriva minorităţilor sexuale, idee ce răzbate şi din discursul electoral al socialistului. Dodon a declarat nu o dată faptul că „biserica noastră ortodoxă este temelia pe care stă Republica Moldova. De aceea, nu putem permite unor valori străine nouă să fie implementate aici“.
Preoţii ortodocşi fac ce vor
Se pare că preoţii ortodocşi ignoră cu desăvârşire decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 13 noiembrie 2012, potrivit căreia „preoţii care vor face declaraţii publice fără aprobarea Mitropoliei Moldovei vor fi sancţionaţi“. Episcopul Marchel susţine că nu are nevoie de binecuvântarea Mitropolitului Vladimir pentru a face declaraţii de ordin politic.
De altfel, atât Mitropolitul Vladimir, cât şi Episcopul Marchel sunt figuri extrem de controversate în Republica Moldova şi au fost subiectul mai multor reportaje şi investigaţii. În prim-plan stau averile celor doi prelaţi: case şi maşini de lux, dar şi domenii vaste. Mare vâlvă a creat recent şi „blonda lui Vladimir“, nelli Tcaciuc, o femeie cu care Mitropolitul s-a afişat de mai multe ori – inclusiv în vacanţă în Turcia. Cu toate astea, Nelli Tcaciuc este învăluită în mister, tot ceea ce se ştie despre ea fiind faptul că deţine şi conduce o firmă de pază.
Petiţie pentru impozitarea Bisericii
Implicarea într-un mod activ a Bisericii Ortodoxe în politică, în general, şi în campania electorală, în special, nu a rămas fără urmări: un grup de moldoveni a lansat o petiţie, semnată deja de peste 6.000 de persoane, prin care se cere impozitarea Bisericii Ortodoxe.
Mobilizarea Diasporei şi a tinerilor
Ca răspuns la atacurile lansate la adresa sa, Maia Sandu a spus că nu se teme de contracandidatul său şi că are de gând să ducă lupta electorală până la capăt: „Vă asigur că am o capacitate de rezistenţă nelimitată. Niciun atac, nicio minciună sau insultă nu mă va determina să renunţ la scopul pe care mi l-am propus“.
Atacurile la adresa lui Sandu nu au avut, se pare, efectul scontat de socialişti. Din contră, tinerii, care nu au votat masiv în primul tur, dau semne clare de mobilizare, mai ales în mediul virtual, fiind hotărâţi să nu plece urechile la minciunile şi la atacurile murdare lansate de socialişti. La fel, şi moldovenii din Diaspora. Se creează grupuri de susţinere, de mobilizare, se discută, se face referire inclusiv la alegerile prezidenţiale din România din 2014, când Klaus Iohannis a câştigat pe muchie de cuţit şi graţie unei mobilizări puternice pe reţelele de socializare.