Prorusul Dodon vrea audierea lui Durov privind o presupusă fraudare a prezidențialelor din Rep. Moldova. Reacția Chișinăului
0Prorusul basarabean Igor Dodon anunță că, după scrutinul parlamentar din acest an, îi va solicita lui Pavel Durov să depună mărturie cu privire la o presupusă fraudare a alegerilor prezidențiale din 2020 și 2024 în Republica Moldova, comisă de Occident.

,,Sunt convins că Pavel Durov, fondatorul Telegram, cunoaște detalii importante despre implicarea instituțiilor străine în alegerile din Republica Moldova, inclusiv în campaniile prezidențiale din anii 2020 și 2024. El însuși a recunoscut că serviciile speciale franceze au avut un interes aparte pentru procesele politice și electorale din Republica Moldova. În legătură cu aceste declarații publice ale dumnealui, îl vom invita îndată după alegerile parlamentare din toamna acestui an la Chișinău, pentru a depune mărturii despre fraudarea alegerilor de către unele țări occidentale în favoarea partidului PAS și a Maiei Sandu”, a scris prorusul pe pagina sa de Facebook.
Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova și actual lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), susține că va solicita ulterior anularea alegerilor prezidențiale în urma cărora proeuropeana Maia Sandu a fost aleasă în funcția de șef al statului.
,,Urmare a mărturiilor sale și a altor probelor care la sigur vor ieși la iveală după schimbarea guvernării, vom cere anularea alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024, despre care se știe că au fost însoțite de mari fraude, în special cu voturile din Diaspora, de unde au venit procentele salvatoare pentru Maia Sandu. Repet, Maia Sandu a fost aleasă președinte nu în Moldova, ci în ambasadele din Occident, unde a lucrat propaganda sorosistă și s-au făcut grave manipulări și abuzuri la numărarea voturilor. Încrederea în democrație trebuie restabilită”, a conchis acesta.
Punctul de vedere al Președinției
În replică, Președinția de la Chișinău a subliniat că ,,președinții legitimi sunt aleși de cetățeni, prin vot liber și democratic, nu de rețele anonime coordonate din afara țării. Maia Sandu a fost aleasă de două ori de oameni care își doresc o Moldovă dreaptă. În schimb, în toamnă, Federația Rusă și cei care îi fac jocul în interiorul țării au orchestrat cea mai amplă schemă de cumpărare a voturilor, folosind bani murdari și campanii toxice desfășurate inclusiv prin Telegram. Asta este adevărata amenințare la adresa democrației – nu votul oamenilor”.
La data de 3 noiembrie 2024, proeuropeana Maia Sandu a câștigat al doilea mandat de președinte cu 55,33% din voturi, în timp ce contracandidatul său prorus, Alexandr Stoianoglo, a obținut 44,67% dintre sufragii.
După primul tur al alegerilor din 20 octombrie, zi în care a avut loc și referendumul pro-UE, Maia Sandu a denunțat „un atentat asupra democrației” și a libertății cetățenilor de a aspira la integrarea europeană.
Lidera de la Chișinău a afirmat că „bandiții care vor cu orice preț să ajungă la putere” au încercat să cumpere 300.000 de voturi, Maia Sandu referindu-se la Ilan Șor, oligarhul fugit la Moscova, care este principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova.