Kremlinul preia o informaţie falsă pentru a ataca Franța și procesul democratic din România. Principalii actori, Emmanuel Macron şi şeful Telegram
0Rusia reia o dezinformare și acuză, fără dovezi, Franța că ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din România prin controlul asupra rețelei Telegram.

Rusia a reluat și a amplificat în mod oficial o teorie conspiraționistă fără fundament, susținând că preşedintele Francez Emmanule Macron s-ar fi implicat în alegerile prezidențiale din România printr-un presupus control asupra aplicației de mesagerie Telegram. Afirmațiile au fost făcute de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-o postare pe contul său de Telegram.
Maria Zaharova afirmă că președintele francez Emmanuel Macron l-ar fi arestat pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, cu scopul de a influența desfășurarea scrutinului din România. În postarea sa, ea nu oferă nicio probă, ci doar relansează un fake news anterior, vehiculat pe rețelele sociale și deja infirmat de autoritățile franceze, notează Digi24.
În realitate, Pavel Durov a fost reținut de autoritățile din Franța în 2024, într-un dosar care vizează infracțiuni precum favorizarea criminalității organizate și neglijența în combaterea distribuției de conținut ilegal, inclusiv materiale cu caracter terorist sau pornografie infantilă, prin intermediul platformei sale Telegram. Reținerea a avut loc cu mult înainte de campania electorală din România și fără vreo legătură cu aceasta.
Ulterior, Pavel Durov a susținut că Nicolas Lerner, șeful serviciului francez de informații externe (DGSE), i-ar fi cerut să blocheze conturile unor utilizatori conservatori din România, în contextul alegerilor prezidențiale, dar că el a refuzat solicitarea.
DGSE a reacționat printr-un comunicat oficial, în care a confirmat că a purtat discuții cu Durov de-a lungul anilor, dar numai pentru a-i reaminti responsabilitățile legale privind prevenirea unor riscuri precum terorismul și criminalitatea informatică. Agenția a respins categoric acuzațiile că ar fi solicitat blocarea de conturi politice sau că ar fi încercat să influențeze procesul electoral din România.
Franța a reacționat oficial la declarațiile făcute de reprezentanta Kremlinului şi printr-un comunicat emis pe 22 mai, Ministerul francez pentru Europa și Afaceri externe a transmis că acuzațiile sunt „complet nefondate” și a făcut apel la respectarea procesului democratic românesc.
„Acuzațiile care circulă despre o presupusă ingerință a Franței în scrutinul prezidențial din România sunt complet nefondate. Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel ca fiecare să-și asume responsabilitatea, dar mai presus de toate, să respecte democrația română”, se arată în comunicatul amintit.
Această nouă încercare a Rusiei de a rostogoli o informaţie falsă face parte dintr-o campanie de manipulare și destabilizare a proceselor democratice din Europa Centrală și de Est.