Mark Rutte, pe cale să devină noul lider al NATO. Cele 32 de state vor face nominalizarea în 24 de ore

0
Publicat:

Miercuri, 26 iunie 2024, va fi ziua în care NATO va avea un nou lider. Cele 32 de state membre sunt pregătite să confirme nominalizarea premierului interimar olandez, Mark Rutte, pentru poziția de secretar general al Alianței, potrivit surselor diplomatice citate de AFP.

Rutte are cale liberă către șefia NATO.  FOTO Profimedia
Rutte are cale liberă către șefia NATO. FOTO Profimedia

Această numire va fi oficializată în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, organismul decizional politic al NATO, potrivit Agerpres.

Retragerea candidaturii președintelui român Klaus Iohannis și retragerea obiecțiilor din partea Ungariei și Slovaciei au deschis calea pentru Rutte către postul de secretar general.

Rutte își va începe mandatul pe 1 octombrie, odată cu expirarea ultimei prelungiri a mandatului actualului secretar general, Jens Stoltenberg, care a fost numit în 2014. Mandatul lui Stoltenberg a fost extins de patru ori în contextul conflictului din Ucraina.

În plus față de acest conflict și de contextul politic internațional tensionat, Rutte va avea sarcina de a interacționa cu o posibilă viitoare administrație americană condusă de Donald Trump, dacă fostul președinte republican al SUA va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul președinte democrat, Joe Biden.

Relațiile solide ale lui Rutte cu Trump în timpul mandatului anterior al acestuia ar fi putut juca un rol în susținerea candidaturii sale. De exemplu, premierul olandez este recunoscut printre colegii săi europeni ca fiind salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump despre creșterea cheltuielilor de apărare pe care fostul președinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

Cine este Mark Rutte, zis și „Teflon Mark“, viitorul șef al NATO. Știe să vorbească pe limba lui Trump

După ce preşedintele român Klaus Iohannis, a anunţat că-şi retrage candidatura, premierul olandez demisionar Mark Rutte, 57 de ani, are cale liberă să-i succeadă lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO. Rutte va fi al patrulea olandez care ocupă acest post, după Dirk Stikker, Joseph Luns şi Jaap de Hoop Scheffer.

Mark Rutte va fi al patrulea olandez care va fi la șefia NATO. FOTO Arhivă
Mark Rutte va fi al patrulea olandez care va fi la șefia NATO. FOTO Arhivă

Cunoscut pentru drumurile sale către serviciu pe bicicletă în timp ce mănâncă un măr, dar şi pentru abilităţile sale de bun negociator şi stilul politic cameleonic ce-i permite să se descurce în situaţii complexe, reuşind de pildă să supravieţuiască politic multor scandaluri şi acum să obţină sprijinul tuturor adversarilor săi în demersul de a deveni de secretar general al NATO, premierul (acum interimar) olandez Mark Rutte va avea nevoie să-şi pună în valoare toate aceste talente în viitorul său post.

Un lucru pe care Rutte l-a demonstrat în cei 14 ani cât a fost premier este capacitatea de a ajunge la acorduri ingenioase cu adversarii săi, indiferent de ideologii ori antipatii. El a rezolvat astfel şi tensiunile cu Orban, căruia, după o întrevedere, i-a trimis o scrisoare împreună cu acordul de a o face publică, în care promite că, în calitate de secretar general al NATO, va trata "toate ţările cu acelaşi nivel de înţelegere şi respect", adăugând că a "luat act de faptul" că acele remarci ale sale din 2021 "au provocat o anumită nemulţumire" în Ungaria, fără a prezenta totuşi scuzele cerute de Orban. El l-a asigurat în plus pe acesta din urmă că Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina.

"Teflon Mark"

Mark Rutte este cunoscut şi prin mai multe porecle, una fiind "Teflon Mark", ce sugerează capacitarea sa de a ieşi nevătămat politic dintr-o serie de situaţii în care alţii şi-ar fi pierdut postul, cum a fost în 2021 demisia guvernului său în urma unui scandal privind alocaţiile sociale. Susţinători al rigorii bugetare, el a intrat odată în conflict şi cu risipitoarele ţări din partea de sud a Europei, care acum par să fi lăsat în urmă acele divergenţe şi îi susţin candidatura la NATO.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite