Video Recital al președintelui Academiei Române la o agapă preoţească în Regatul Unit. „Aşa îmi doresc Biserica, Academia..."
0Un filmuleț devenit rapid viral pe internet surprinde un moment inedit petrecut în Regatul Unit, la o agapă preoţească la care a participat şi președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Sâmbătă, 10 mai, în noua Catedrală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” amenajată într-o biserică istorică din Enfield, Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
La ceremonia religioasă au participat numeroase personalităţi, printre care şi lordul şambelan Richard Henry Ronald Benyon, care a transmis felicitările Regelui Charles al III-lea cu ocazia întronizării primului Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii şi le-a spus tuturor celor prezenţi că regele iubește România și românii și regretă foarte mult faptul că nu a putut participa la eveniment.
În bună tradiţie românească, după ceremonia oficială a urmat o agapă preoţească la s-a remarcat în mod special preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care i-a surprins pe cei prezenţi cu o frumoasă baladă populară.
Momentul în care el a preluat ştafeta muzicală de la arhidiaconul Mihail Bucă, dirijorul corului „Tronos” al Patriarhiei Române, și a început să cânte „Balada lui Avram Iancu” a fost filmat şi, distribuit pe reţelele de socializare, s-a viralizat rapid.
Imaginile îl înfăţişează pe academicianul Ioan-Aurel Pop la microfon cântând „Balada lui Avram Iancu”, căruia la refren i se alătură vocile baritonale ale preoţilor aflaţi la mese.
Reacţiile celor care au vizionat materialul video nu au întârziat să apară, cele mai multe din ele apreciind faptul că imaginile surprind o adevărată Românie în miniatură, aflată chiar în inima Regatului Unit, în mijlocul unei comunități străine.
„Aşa îmi doresc Biserica, Academia...", a scris Marius Marian Şolea, care a distribuit filmuleţul.
„Așa sunt românii. Se adună împreună, cântă un cântec vechi, spun o rugăciune și duc cu ei o mică parte din România, peste tot în lume. Dacă președintele Academiei Române a cântat un cântec vechi românesc, foarte bine. E de apreciat, nu de criticat. Decât manele, mai bine o doină, o baladă, cântecele noastre frumoase din străbuni, mereu sunt binevenite. Cu toții ar trebui să le cântăm”, a comentat cineva.