Temperaturile scad cu 20 de grade de la o zi la alta. Sfaturile medicilor pentru a ne proteja de capriciile vremii
0România va trece în câteva zile de la vremea de început de vară la cea de iarnă, cu oscilații mari de temperaturi. O astfel de perioadă poate fi extrem dificilă pentru români, arată specialiștii, care oferă câteva sfaturi sfaturi simple celor afectați de capriciile primăverii.

Temperaturile vor scădea treptat până la începutul de la sfârșitul acestei săptămâni, iar dacă în weekend va fi mai cald cu până la 18 grade decât în mod normal în această perioadă, până marți vremea se va răci, iar temperaturile scăzute vor fi resimțite din nou în cea mai mare parte a țării.
De la 31 de grade la ger în câteva zile
Administrația Națională de Meteorolgie a informat că sâmbătă, în extremitatea nordică și de nord-vest a țării, deși vremea se va răci ușor, va continua să fie mult mai cald decât în mod normal pentru această dată (abateri termice pozitive de 15 - 18 grade față de mediile multianuale).
„Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade în nordul Crișanei și 31 de grade în sud vestul Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 4 și 14 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și perioade cu averse și descărcări electrice în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia și Moldova și izolat în Muntenia”, a informat ANM.
Sâmbătă, și în Capitală vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată (valorile termice fiind cu 15 - 16 grade peste mediile multianuale). Temperatura maximă va fi în jurul a 28 de grade, iar cea minimă de 10 - 12 grade, arată meteorologii.
În următoarele zile, vremea în țară se va răci, iar marți, 18 martie, temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade, iar cele minime între -9 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei, unde va fi ger. Pe alocuri, dimineața și noaptea se va forma brumă. În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi între -4 și -2 grade, arată ANM.
Persoanele vulnerabile, afectate de oscilațiile de temperatură
Specialiștii în sănătate atrag atenția că diferențele mari de temperaturi de la o zi la alta sau cele dintre perioada zilei și a nopților îi pot afecta pe oameni. Ele pot cauza complicații celor cu probleme de sănătate, cum sunt persoanele hipertensive, cele care au bronșite și alergii, care suferă de reumatism, dar și altor persoane vulnerabile.
„Suntem în perioada de tranziție, de primăvară, în care avem diferențe mari de temperatură între noapte și zi, dimineață și miezul zilei, iar aceste diferențe de temperatură pot afecta organismul uman, dacă noi nu reușim să adaptăm organismul la aceste diferențe de temperatură. Ele pot conducea la apariția unor stări de oboseală la persoanele în vârstă și la cele cu afecțiuni cronice, în special cardio-vasculare și respiratorii. Pot apărea complicații ale bolii, mai ales dacă acestea nu își iau tratamentul corespunzător”, spune medicul Cecilia Birău, de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Specialistul adaugă că în această perioadă pot apărea frecvent cazuri de rinite, care sunt datorate atât variațiilor de temperatură, dar și pentru că plantele încep să „înflorească” și pot cauza rinite alergice. De asemenea, ne aflăm în perioada primăverii, când pot apărea semne și simptome de depresie, de astenie de primăvară.
Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatura ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în față virozelor de sezon, arată medicii.
Cum ne protejăm de capriciile vremii
Diferențele de temperatură din această perioadă influențează sănătatea și starea de spirit a oamenilor. Medicii oferă câteva sfaturi pentru a diminua efectele instabilității vremii.
„Trebuie să ne adaptăm organismul prin acele lucruri simple, care înseamnă, în primul rând, un stil de viață sănătos, adică o alimentație bogată în legume și fructe. Ele ne aduc atât substanțe minerale ,cât și vitamine, pentru care avem un necesar, în această perioadă de tranziție. Să nu uităm că Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă cinci porții de legume și fructe pe zi (o porție însemnând cantitatea care poate fi ținută în palmă). Proteinele nu trebuie nici ele să lipsească din alimentație și nici fructele cu miez tare, cum sunt nucile, alunele, arahidele, pentru că ele aduc atât proteine cât și grăsimi de calitate. Să nu uităm de hidratare, de acei doi litri de apă recomandați pentru consumul zilnic, dar putem utiliza și ceaiurile din plante, nu neapărat din planta ceai - care aduce o bogăție de antioxidanți, dar are și un rol de creștere a diurezei care poate duce la deshidratare”, spune medicul Cecilia Birău.
O altă recomandare a specialistului de la DSP Hunedoara este odihna: de minim 9 - 10 ore pe zi la copii și adolescenți și minimum opt ore pentru adulți. Oamenii sunt sfătuiți să se îmbrace corespunzător, cu haine din materiale naturale, care să asigure temperatura normală a corpului, de 37 de grade Celsius, iar în locuințe să păstreze o temperatură constantă de 21 - 22 de grade Celsius. Mișcarea în natură este însă la fel de importantă pentru a diminua efectele vremii capricioase de primăvară.