Interviu Semnale de alarmă care îți arată că o ofertă de muncă nu oferă un „salariu competitiv“, așa cum se pretinde
0Vedem din ce în ce mai multe anunțuri de angajare care promit „salarii competitive”, însă experții spun că această sintagmă poate fi doar o promisiune deșartă.

Promisiunea unui "salariu competitiv" devine tot mai comună în anunțurile de angajare, dar cât de reală este această ofertă?
Discutând cu angajatorii și participând la interviuri, puteți afla mai multe despre suma pe care compania este dispusă să o ofere pentru un anumit post.
Semne că promisiunea unui salariu „atractiv” este goală
Există câteva indicii la care puteți fi atenți atunci când participați la un proces de angajare. Astfel, în discuțiile cu recruterii sau angajatorul trebuie să țineți cont dacă evită să vorbească despre salariu atunci când aveți întrebări.
Un semnal de alarmă este atunci când un recrutor nu este dispus să discute despre remunerație, spune Bonnie Dilber, lider de recrutare la compania de software Zapier, potrivit CNBC. De asemenea, ar trebui să fiți sceptici atunci când un manager de recrutare spune că nu vorbește despre salariu pentru că nu vrea ca acesta să influențeze interesul unui candidat și un angajator care vă întreabă care sunt așteptările dvs. salariale, refuzând în același timp să dezvăluie intervalul lor.
„Nu aș elimina un potențial angajator doar pe baza lipsei de transparență salarială, dar m-aș aștepta să vorbească deschis despre acest lucru în cadrul procesului de interviu", spune Dilber.
Însă, pot exista câteva motive întemeiate pentru care o companie nu oferă o cifră salarială aproximativă la începutul procesului de angajare, spune Jeff Hyman, un recrutor de cadre de 28 de ani.
Este posibil ca angajatorul să nu fi văzut suficienți candidați pentru a stabili un interval de salarizare sau poate că persoana care vă vorbește nu este cea care ia deciziile și atunci este nevoie de aprobarea șefului înainte de a lansa o cifră, adaugă el. Dar dacă angajatorul continuă să evite discuția despre salariu după mai multe interviuri, acesta este un semnal de alarmă clar, potrivit lui Hyman. Asta însemnă că angajatorul încă nu are idee cât vrea să plătească pentru rolul respectiv, caz în care vă pierdeți timpul până când își face temele, spune el.
Cealaltă posibilitate: Compania încearcă să vă mențină interesul până în ultimul minut, când poate profita de disperare sau poate limita opțiunile de negociere.
„Până la sfârșitul celei de-a treia conversații, ar trebui să aveți o înțelegere destul de clară a compensației. Acesta este un semnal de alarmă dacă vor să treacă de această etapă.", adaugă expertul.
Cum să răspunzi cu tact
Dacă o companie continuă să tragă de timp, puteți reacționa cu tact. Hyman sugerează următoarea abordare: „Am avut câteva conversații grozave. Sunt cu adevărat interesat. Și sunt încrezător că pot adăuga o valoare imensă, cum ar fi X, Y, Z. În același timp, suntem amândoi foarte ocupați și sunt sigur că nu vrem să investim timp într-o conversație care, în cele din urmă, ar putea fi inutilă doar pentru că cifrele noastre nu sunt pe aceeași pagină. De ce nu vă luați ceva timp pentru a digera și să reveniți odată ce ați stabilit nivelul [compensației]?"".
Puteți păstra un ton umil, notează Hyman, dar "a juca un pic dur" poate determina un timp de răspuns mai rapid.
Accent pe avantajele nemonetare
Atmosfera de birou plăcută, gustările gratuite și politicile generoase privind timpul liber sunt, de obicei, beneficii apreciate. Cu toate acestea, un accent excesiv pe aceste avantaje poate indica faptul că o companie nu oferă un salariu competitiv, afirmă Hyman. Asta nu înseamnă că aceste plusuri sunt lipsite de valoare sau semnale de alarmă în sine.
„Ele pot valora mult pentru persoana potrivită. Dar dacă tot auzi alte lucruri în afară de bani, este cel puțin un semnal de alarmă, dacă nu chiar un semnal de alarmă."