Antoniu Martin, analist politic român: „Trebuie să fim prezenți unde se dezbate viitorul Europei”

0
Publicat:

Analistul politic și istoricul român Antoniu Martin a participat, recent, la Veneția, la un eveniment de referință pentru dezbaterile de idei privind viitorul Europei.

Antoniu Martin este din Arad FOTO arhivă personală
Antoniu Martin este din Arad FOTO arhivă personală

 Mai exact este vorba despre Festivalul Internațional de Geopolitică Europeană de la Veneția.

Manifestarea, de un înalt nivel academic, s-a axat asupra principalelor provocări la care trebuie să răspundă Uniunea Europeană într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.

Au fost abordate subiecte legate de apărare și securitate europeană, integrare și migrație, drept internațional și drept umanitar, cyber security, intelligence, energie și provocări climatice etc. Toate acestea subsumate unei întrebări centrale: ce rol va avea Europa în conducerea lumii ? Sunt subiecte care din păcate lipsesc aproape cu desăvârșire din dezbaterile academice și publice de la noi, ceea ce arată precaritatea discursului public din România ultimilor ani”, spune Antoniu Martin.

Rolul diplomației culturale în promovarea externă a unei țări

Acesta mai precizează că un aspect important care s-a desprins la acest eveniment - și pe care România ar trebui să-l reconsidere – îl constituie rolul diplomației culturale în promovarea externă a unei țări.

Prin diplomație culturală poți crea ceea ce se numește „soft power” pentru un stat, adică să-i crești atractivitatea la nivel internațional.

Rolul specialiștilor în relații internaționale, în geopolitică constă până la urmă în a furniza factorului politic, decidenților expertiza care să maximizeze atuurile unei țări.

În toate țările importante acest lucru se întâmplă, reprezintă o normalitate. Politicienii români trebuie să înțeleagă că este imperios necesar să fim acolo unde se discută lucrurile cu adevărat relevante pentru viitorul european. În România, mediul academic este aproape total detașat de cel decizional, în sensul că nu furnizează nici un fel de expertiză decidenților. Din această perspectivă, suntem încă departe de lumea bună. Ar trebuie să ne trezim măcar în al doisprezecelea ceas, dacă vrem să contăm cu adevărat în lumea viitorului”, încheie analistul politic. 

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite