Sistemul prin care o comună din Arad va economisi 75% la încălzire: cu ce vor fi înlocuite sobele

0
Publicat:

Locuitorii comunei arădene Seleuș se vor bucura de economii semnificative la încălzirea locuințelor, datorită unui proiect inovativ derulat de administrația locală.

Sobele pe lemne sau cărbuni vor fi înlocuite cu centrale termine cu biogaz si biomasă. FOTO: Arhivă
Sobele pe lemne sau cărbuni vor fi înlocuite cu centrale termine cu biogaz si biomasă. FOTO: Arhivă

O centrală termică alimentată cu biogaz și biomasă, construită cu o investiție de 8,6 milioane de euro, va înlocui vechile sobe pe lemne sau cărbuni, iar cheltuielile de încălzire vor scădea la doar un sfert din costurile actuale.

Seleuș, cu o populație de aproximativ 3.000 de locuitori, va beneficia de acest sistem centralizat de încălzire, care reprezintă cea mai mare investiție din istoria comunei. După finalizarea lucrărilor, aproximativ 60% din locuitorii comunei vor avea acces la energie termică la prețuri reduse, iar inițial 500 de locuințe vor fi conectate la rețea.

Primarul Cristian Branc a declarat pentru Agerpres că „sistemul de producere a energiei termice pe bază de biogaz și biomasă va fi finalizat în acest an și este primul de acest fel dezvoltat de o primărie din România. Este și cea mai mare investiție din istoria comunei noastre, care va permite ca, în primă fază, 500 de imobile să fie încălzite la costuri mult mai mici decât în prezent”.

În plus față de locuințele private, centrala va sprijini și solariile, unde 80% dintre locuitorii comunei cultivă legume. „Este foarte important pentru dezvoltarea economică faptul că solariile vor putea fi încălzite la prețuri convenabile și astfel se vor produce legume în extrasezon”, a adăugat primarul.

Centrala va produce 1 MW/h de energie electrică și 3 MW de energie termică, fiind alimentată cu materii vegetale, deșeuri menajere și animale, precum și cu plante energetice precum porumbul și triticale. Producția va depinde de condițiile meteorologice, dar, potrivit edilului, „dacă va fi an cu ploi suficiente, toată materia vegetală necesară va proveni de pe 300 de hectare, însă în anii cu precipitații reduse este nevoie de o suprafață mai mare.”

Centrala va funcționa cu resturile vegetale ale comunei, cu deșeuri menajere, cu deșeuri de la animale și cu plante energetice. Vom avea furnizori privați pentru aceste plante energetice, este vorba de porumb energetic și de triticale”, a adăugat primarul.

Proiectul este finanțat în mare parte prin fonduri europene, 85% din totalul de 8,6 milioane de euro fiind asigurat prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Deși centrala va fi finalizată în acest an, furnizarea de energie termică ieftină va începe în sezonul rece 2026-2027, când vor fi disponibile materiile prime necesare.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite