Invenția inedită a doi români: dispozitivul pentru salvarea copiilor care cad în puțuri. Cum arată obiectul FOTO

0
Publicat:

Un brașovean și un teleormănean au inventat un dispozitiv cu care să fie salvați copiii care cad în puțuri. Cei doi au fost impresionați de moartea unul copil din Malaga, căzut într-un puț

Dispozitiv pentru salvarea copiilor căzuți în puțuri FOTO Dănuț Scutelnicu
Dispozitiv pentru salvarea copiilor căzuți în puțuri FOTO Dănuț Scutelnicu

În urmă cu trei ani, Julien, un copil spaniol, murea într-o fântână adâncă, deoarece forțele de intervenție nu au putut ajunge la el în acel spațiu strâmt. Întâmplarea i-a făcut pe doi brașoveni să gândească, să pună la punct și să realizeze un dispozitiv care poate salva viața altor copii care s-ar afla în aceeași situație.

Am inventat un dispozitiv de căutare și salvare a victimelor căzute în fântâni, puțuri, foraje. I-am pus numele Julien, numele unui copilaș din provincia spaniolă Malaga, căzut într-un puț la 200 de metri adâncime și care nu a putut fi scos la suprafață”, a explicat Dănuț Scutelnicu, unul dintre realizatorii dispozitivului.

image

Brașoveanul spune că a căutat mai multe astfel de cazuri în care copii au căzut în puțuri înguste și a văzut că toate acestea s-au soldat cu eșecuri. Asta l-a determinat ca, împreună cu un prieten, Ionel Iancu, din Alexandria, să caute o soluție pentru asemenea situații.

Acum, salvatorii își pun viața în pericol

Dănuț Scutelnicu spune că, în momentul de față, asemenea intervenții se fac prin legarea unor persoane cu frânghii sau chingi și introducerea lor în fântână. În aceste situații chiar și salvatorii își pun viața în pericol, atât din cauza faptului că locul este strâmt, cât mai ales pentru că pot exista emisii de gaze ce pot produce asfixierea.

Acest dispozitiv este compus dintr-o nacelă care este purtată de niște tuburi, segmenți. Se montează din 3 în 3 metri și avansează în fântână în raport de adâncimea la care trebuie să se exploreze”, a mai precizat inventatorul Dănuț Scutelnicu.

image

Dispozitivul are și o cameră video, astfel că o persoană de afară poate vedea cum să-l manevreze și poate lua legătura cu copilul, dacă acesta poate vorbi. Echipa poate dirija nacela astfel încât victima să fie salvată. Dacă victima este cu capul în jos, se introduce un tip de nacelă, în caz contrar, se introduce un alt tip de nacelă. Se poate introduce și aer, la nevoie. O a patra variantă este pentru animale.

Dispozitivul, apreciat la expoziții internaționale

Fântâna sau puțul în care acționează dispozitivul poate avea diametrul între 18 și 30 de centimetri, iar acesta poate fi alimentat atât de la rețea, cât și de la acumulatorul unei mașini. Varianta făcută de inventatorii români explorează până la adâncimea de 35 de metri, dar poate fi prelungită și mai mult.

În cazul în care este apă în fântână, capsula poate intra un metru în apă.

image

Cei doi brașoveni au obținut recunoașterea invenției lor la OSIM, după care au și prezentat dispozitivul la mai multe expoziții de profil, între care Expoziția Militară Internațională de la București, din 2022.

Inventatorii vor să-l ofere mai întâi românilor

Au venit oferte din mai multe țări, însă Dănuț Scutelnicu spune că ar vrea să ofere acest dispozitiv Departamentului pentru Situații de Urgență din România, chiar dacă ar fi să-l ofere gratis. Important pentru cei care au realizat dispozitivul este să fie salvate vieți, chiar și dacă ar fi vorba de animale, deoarece au fost și cazuri în care pisici sau câini au căzut în puțuri.

Inventatorii spun că producerea unui asemenea aparat nu s-ar ridica la mai mult de 3.000 de euro. Cei doi brașoveni l-au realizat prin mijloace proprii. Au cumpărat piesele pentru partea electronică, iar partea mecanică nu este complicată, în opinia lui Dănuț Scutelnicu.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite