Cum a reușit un afgan care a plecat pe jos din ţara lui la vârsta de 12 ani să-și deschidă o afacere în Gura Humorului
0Indris avea doar 12 ani când, împins de sărăcia cruntă din țara lui, a ales să își ia viața în mâini și a parcurs aproape 5.000 de kilometri, în marea parte pe jos, pentru a se stabili, în cele din urmă, în România, unde și-a deschis o mică afacere, potrivit Antena3 CNN, care relatează povestea sa emoționantă.

Idris Mahmad are acum 20 de ani, iar România a devenit țara sa, locul în care a învățat să scrie și care i-a dat cu adevărat o șansă. Are propria sa shaormerie în Gura Humorului și spune că este, în sfârșit liniștit.
„Le-am spus părinților că eu plec într-o altă țară. Și am plecat”
Mărturisește că nu a fost niciodată la școală în Afganistan, nevoit fiind să muncescă de mic
La 9 ani lucra într-o fabrică de haine, iar la 12 ani a plecat singur din țara natală.
„Munca era multă și banii puțini. Așa că le-am spus părinților că eu plec într-o altă țară. Și am plecat, chiar dacă ei nu au fost de acord”, povestește Idris pentru sursa citată.
Mărturisește că a trecut pe jos prin șase țări:Iran, Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, până ajungă în România.
Din Turcia, spre exemplu, a trimis familiei primii săi bani făcuți în străinătate, tot într-o fabrică de haine, în care lucra la negru.
„Pentru ei nu a contat vârsta mea”, își amintește tânărul, care atunci avea 12.
Tânărul povestește că cea mai grea zi din viața sa a fost cea în care a aflat că i-a murit tatăl.
„Atunci eu am devenit conducătorul familiei. Eu trebuie să am grijă de toți. Pentru că eu sunt cel mai mare”, spune Idris.
Cu banii pe care tânărul îi trimite acasă, cei trei frați și sora sa, care încă sunt încă mici, pot merge la școală, în timp ce mama lor se poate ocupa de gospodărie.
De România a aflat abia când a ajuns în Serbia, sătul de munca grea și pe bani puțini din Turcia. A aflat cu stupoare că în România e ilegal să muncești dacă ești copil, așa că și-a început și terminat școala.
„Mai bine muncesc pentru mine”
A muncit apoi în Timișoara și Câmpulung, în unități fast-food, iar apoi a luat o decizie importantă.
„Mai bine muncesc pentru mine”, și-a spus tânărul și și-a deschis propria shaormerie, la Gura Humorului.
Are și un angajat, o româncă. Povestește că lucrează dimineața până seara, „dar măcar o fac pentru mine acum”.
Speră că, într-o bună zi va avea propriul său lanț de restaurante.
„Românii s-au purtat foarte frumos cu mine. E singura țară în care am fost ajutat foarte mult, mărturisește tânărul , care aspiră să obțină cetățenia română, potrivit Antena 3 CNN.
Amintim că un băiat în vârstă de 17 ani din Afganistan care a ajuns singur în Suceava, în urmă cu doi ani,a reușit să-și reîntregească familia la Rădăuți, cu sprijinul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azi, locul care pentru mulți străini cu statut de refugiat devine noua casă.
Mulți tineri ajung să fugă din Afganistanul, o ţară sfâşiată de sărăcie și durere.