Politico: Finanțele României se clatină înainte de votul istoric. Candidatul favorizat de criza economică
0România este în pragul colapsului financiar înainte de alegeri, iar criza economică îl propulsează pe candidatul naționalist George Simion, este concluzia unei analize publicate de Politico.

O analiză asupra situaţiei politice şi economice din România realizată de Politico subliniază că, în ciuda faptului că George Simion anunţă măsuri contradictorii şi controversate în eventualitatea în care ajunge preşedinte, el „se află pe un val de nemulțumire creat de încetinirea creșterii economice, inflația ridicată și inegalitățile înrădăcinate, care l-ar putea duce în palatul prezidențial al României la votul de duminică”.
Degringolada în care a intrat clasa politică a fost marcată de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024, când cele două mari partide PSD şi PNL nu au reuşit să-şi trimită candidaţii în turul al doilea, fiind eclipsate de ascensiunea uimitoare a ultranaționalistului de extremă dreapta Călin Georgescu, notează Politico.
În perioada dintre anularea alegerilor prezidenţiale din 2024 de către Curtea Constituţională a României, respingerea noii candidaturi a lui Călin Georgescu şi câştigarea de către George Simion a primului tur din 2025, criza politică şi ecomică din România s-a adâncit şi mai puternic.
De asemenea, după victoria din primul tur a lui George Simion, tot mai mulţi investitori „s-au debarasat” de obligațiunile României și au pariat masiv împotriva leului. Banca olandeză ING, de pildă, a estimat că a trebuit să cheltuiască aproape 10 % din rezervele sale valutare în ultimele două săptămâni pentru a menține pierderile față de euro la un nivel suportabil.
După ce timp de un deceniu România a înregistrat o creştere economică, aceasta a fost aproape anulată de pandemia Covid-19, iar deficitul bugetar al ţării s-a apropiat de 9% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, în timp ce deficitul comercial a fost chiar mai mare, de 10%.
În aceste condiţii, România are nevoie de un aflux constant de numerar străin, iar dacă acest flux se oprește, moneda naţională și nivelul de trai se vor prăbuși, mai ales că acestea se află deja sub presiunea inflației.
Agenția de rating S&P a avertizat că datoria țării ar putea reveni la statutul de junk în cazul în care starea sa financiară se înrăutățește. S&P și celelalte două mari companii de rating, Moody's și Fitch, acordă în prezent României cel mai scăzut rating de investiții, ceea ce înseamnă că următoarea retrogradare ar duce la o creștere imediată a costurilor de împrumut.
În această situaţie, românii sunt extrem de nemulţumiţi de clasa politică şi vor o schimbare totală a acesteia, motiv pentru care, în ciuda agendei populiste şi nerealiste a lui George Simion, şansele ca el să ajungă la Cotroceni sunt destul de mari.
Jurnaliştii străini fac referire nu doar la promisiunile făcute la începutul campaniei electorale de către liderul AUR de a construi case noi cu doar 35.000 de euro, ci şi la un interviu în cadrul căruia George Simion a afirmat că „privatizările au mers foarte prost și oamenii sunt frustrați” şi că dorește ca statul român să preia interesele energetice deținute de OMV din Austria.
Experții spun că cei mai mulţi români și-au pierdut încrederea în instituţiile statului conduse de actuala coaliţie, pe care o acuză că a gestionat greșit ţara, punând mai presus interesele de partid şi interesele personale.
„Această situație este dificilă pentru oamenii obișnuiți. Ei sunt foarte supărați pe clasa politică”, îl citează Politico pe analistul Anton Pisaroglu, care şi el îşi anunţase candidatura la alegerile prezidenţiale din această lună, dar a renunţat ulterior.
Unul dintre motivele acestei nemulţumiri, mai notează aceiaşi sursă, este „inegalitatea regională accentuată creată de boom-ul anterior, în care România a trebuit să recupereze timpul pierdut după 50 de ani în spatele Cortinei de Fier”.
„Conform statisticilor UE, în 2023, regiunea București era a șasea cea mai bogată din UE în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, după ajustarea în funcție de puterea de cumpărare, devansând Hamburg sau Berlin, în timp ce nord-estul României era printre cele mai sărace regiuni”, punctează jurnaliştii.
Această inegalitate și resentimentele pe care le-a generat reprezintă un teren fertil pentru mesajul naționalist și anti-sistem al AUR, iar o analiză a primului tur de scrutin a constatat că, în medie, circumscripțiile câștigate de Simion aveau 1.931 de pacienți pe medic, în timp ce raportul în locurile câștigate de Dan era de doar 725.
„România și viitorul președinte vor trebui să găsească un echilibru mai bun între importuri și exporturi. Pentru a rămâne în conformitate cu normele UE și pentru a asigura un flux constant de fonduri de la Bruxelles care să îi permită să investească în infrastructura extrem de necesară, trebuie să își reducă deficitul”, este concluzia formulată de Politico.