Cântecul stelelor. De ce nu putem auzi sunetele generate de stele
0
O echipă de cercetători de la Universitatea din New York a realizat un experiment care demonstrează că stelele ar putea genera sunete.
Ca să „asculte“ o stea, cercetătorii au pornit de la un experiment care implică un laser şi o ţintă din plasmă. La o trilionime de secundă după ce laserul loveşte plasma, aceasta curge rapid din zona cu densitate mare în regiuni cu densitate mică, într-un mod care aduce aminte de aglomeraţia din trafic. Plasma se îngrămădeşte la graniţa dintre regiunile cu densitate mică şi cele cu densitate mare, generând o serie de pulsaţii: un val de sunet.
Sunetul generat era la o frecvenţă atât de mare, încât probabil ar fi fost de nesuportat chiar şi pentru lilieci şi delfini. La o frecvenţă de aproape un trilion de herţi, sunetul generat a fost de 6 milioane de ori mai înalt decât nivelul maxim care poate fi receptat de orice mamifer. “Unul dintre puţinele locuri din natură unde credem că ar putea avea loc acest efect ar fi suprafaţa stelelor“, a explicat doctorul John Pasley, conform ScienceDaily.
„Când acumulează materie nouă, stelele ar putea genera sunet într-o manieră similară celei pe care am observat-o în laborator. Astfel, stelele ar putea cânta, dar pentru că sunetul nu ...