Încă un magistrat din Ploiești va judeca hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale. Ședința va fi pe 27 mai

0
0
Publicat:

Magistratul Mihai Cătălin Constantin de la Curtea de Apel Ploiești a decis, miercuri, că instanța este competentă să judece hotărârile Curții Constituționale, într-un dosar în care soluționează o cerere privind desființarea deciziei CCR de anulare a alegerilor.

Decizie judecător FOTO: Adevărul
Decizie judecător FOTO: Adevărul

Judecătorul Mihai Cătălin Constantin, de la Curtea de Apel Ploiești, are pe rol unul dintre dosarele în care era contestată decizia CCR din 6 decembrie 2024 privind anularea alegerilor prezidențiale.

Inițial, el a formulat cerere de abținere de la judecarea cauzei, pe motiv că un procuror al Parchetul Curții de Apel Ploiești ceruse recuzarea sa, dar cererile au fost respinse de colegii săi, astfel că dosarul a rămas spre soluționare la magistrat.

„Marți, 13 mai, judecătorul Mihai Cătălin Constantin a stabilit că instanța este „competentă material, teritorial și funcțional să soluționeze cauza”. În susținerea deciziei, judecătorul a indicat o decizie a Curții de Apel București într-un dosar soluționat în 2018, când „s-a procedat la anularea unei Hotărâri CCR”. Potrivit soluției publicate pe portalul instanței, Curtea Constituțională va trebui să înainteze Curții de Apel Ploiești „toate înscrisurile ce au stat la baza emiterii deciziei”, instanța emițând adresă către CCR în acest sens”, scrie Hotnews.

Judecătorii Mihai Cătălin Constantin și Alexandru Vasile, cel care în luna aprilie a pronunțat o soluție favorabilă în cazul „Turul 2, înapoi”, desființată de Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt colegi de birou.  

„Semnificația juridică a celor decise astăzi (n.r. ieri) este că judecătorul de la Ploiești, în răspăr în primul rand cu ICCJ dar si cu celelalte câteva zeci de soluții similare ale curților de apel, considera ca are competența generală și materială de a verifica pe fond legalitatea Hotărârii nr. 32/6.12.2024, ca și când ar fi orice alt act administrativ emis de o autoritate administrativa”, scrie pe Facebook avocatul Adrian Toni Neacșu.

Toate probele urmează să fie analizate în 27 mai, când este programat un nou termen în dosar. Tot atunci, se va soluționa și cererea de suspendare a efectelor deciziei CCR.

Peste 200 de cereri de desființare a deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024 s-au înregistrat în ultimele săptămâni pe rolul instanțelor din România.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite