Foto Superba arie protejată din nordul României comparată cu Delta Dunării

0
Publicat:

În satul Moftinu Mic din județul Satu Mare, la doar 10 kilometri de orașul Carei, se află mai multe heleșteie ce compun o arie protejată superbă de interes național, cu numeroase specii de plante și păsări rare, comparată cu Delta Dunării prin diversitatea faunei și a florei.

Rezervația de la Moftinu Mic are peste 125 de hectare FOTO Primăria Moftin
Rezervația de la Moftinu Mic are peste 125 de hectare FOTO Primăria Moftin

Rezervația naturală de la Moftinu Mic, sat aflat în componența comunei Moftin, are în total o suprafață de 125,12 hectare, dintre care luciul de apă reprezintă peste 105 hectare, iar adâncimea medie a apei este de peste 1,5 metri.

După cum spun reprezentanții Primăriei Moftin, din cauza asanării celei mai mari părți a habitatelor umede din Câmpia Someșului, ”heleșteiele au rămas singurele refugii pentru păsările acvatice care viețuiau în acestea. Astfel, heleșteiele au o importanță deosebită pentru păsările care cuibăresc în zonă sau care poposesc aici în timpul pasajelor sistematice sau a peregrinărilor ocazionale. Această biocenoză este foarte bogată în alge, plante acvatice submerse, precum și animale nevertebrate, melci, lipitori, libelule, țânțari, păianjeni, muște și broaște. Aceste viețuitoare creează baza trofică pentru păsările acvatice, rațele se hrănesc aproape în exclusivitate cu plante și cu specii de animale inferioare”.

Habitatul special de la Moftinu Mic permite cuibărirea unor păsări acvatice, precum lișița, rața mare, găinușa de apă, fluierarul de baltă, corcodelul cu gât negru și corcodelul pitic.

În perioada de cuibărire, și chiar în perioada premergătoare, heleșteiele de la Moftinu Mic sunt frecventate de specii de păsări acvatice, unele din ele foarte rare, ocrotite prin lege, ce își găsesc locul în zonele limitrofe ale lacului. Astfel, au fost depistate, cu ocazia cercetărilor efectuate de-a lungul anilor, egrete și chire de baltă în număr considerabil.

Rezervația naturală de la Moftinu Mic, așezată în calea de migrație europeană a păsărilor în general și în special a celor acvatice, are un rol deosebit în perioada de migrație de toamnă - primăvară și chiar în perioada de iarnă.

Acest fapt este foarte bine demonstrat de cercetările efectuate de către biologul Krisztina Babos Krisztina, care a monitorizat sistematic perioada de migrație și de iernare în perioada 1998-1999. Aceste cercetări au dovedit din plin importanța ornitologică a zonei, depistând păsări printre care figurează și specii foarte rare de un interes științific deosebit, care apar în Lista roșie a României și a Europei: raţa lingurar, egreta albă și şoimul călător.

Satul unde se află impresionanta rezervație naturală este cunoscut și prin faptul că în anul 1711 armatele austriece au înfrânt aici trupele principelui Francisc Rakozi II, fiind încheiată pacea de la Moftinu Mic.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite