Cele șase alimente pe care nu ar trebui să le congelezi niciodată, potrivit experților

0
0
Publicat:

Congelarea este o metodă eficientă de a păstra alimentele, dar nu toate produsele rezistă bine la temperaturi scăzute. Află ce nu ar trebui să pui în congelator, potrivit bucătarilor și specialiștilor în alimentație.

Unele alimente nu ar trebui să le congelezi niciodată FOTO: Shutterstock
Unele alimente nu ar trebui să le congelezi niciodată FOTO: Shutterstock

Congelarea prelungită, la aproximativ -18°C, menține alimentele sigure din punct de vedere microbiologic, potrivit USDA. Totuși, calitatea produselor poate avea de suferit.

„Este o metodă excelentă de conservare, dar pot exista compromisuri în funcție de produs”, spune Shawn Matijevich, bucătar-șef și instructor principal la Institute of Culinary Education.

Apa din interiorul alimentelor se dilată în timpul congelării, provocând ruperea pereților celulari. Când alimentele se decongelează, acești pereți deteriorați eliberează lichid, afectând textura preparatelor.

Verdețuri crude și ierburi proaspete

Spanacul, kale-ul sau ierburile fragede precum pătrunjelul, coriandrul, busuiocul, menta și mărarul nu se congelează bine în stare crudă.

Odată ce pereții celulari sunt distruși, verdețurile decongelate devin moi și se oxidează aproape imediat”, explică Matijevich.

În schimb ai putea să le blanșezi. Opărește-le rapid în apă clocotită, apoi trece-le imediat într-o baie cu gheață. „Blanșarea dezactivează enzimele care duc la degradarea frunzelor. După ce se răcesc, stoarce-le bine, congelează-le pe o tavă, apoi pune-le în pungi etanșe”, recomandă Robert Seixas, director culinar la Delish.

O altă variantă pentru ierburi este să le congelezi în ulei. „Toacă-le sau pasează-le într-un robot de bucătărie, pune-le în forme pentru cuburi de gheață, acoperă-le cu ulei de măsline și congelează-le”, adaugă Seixas.

Legume și fructe cu conținut mare de apă

Roșiile, castraveții și pepenele roșu își pierd textura în timpul congelării. Deși tehnic pot fi congelați, după decongelare devin moi și apoși. Nu mai sunt buni de mâncat ca atare, dar pot fi folosiți în sosuri sau smoothie-uri, unde textura nu mai contează.

Ouă întregi (în coajă)

USDA avertizează că ouăle nu trebuie congelate în coajă. Gălbenușul devine „gros și siropos”, iar consistența lui devine neplăcută.

Brânzeturi moi

Brânzeturile moi, cu un conținut ridicat de apă, precum ricotta sau brie, riscă să se separe și să-și piardă textura după congelare.

Katie Sautner, manager de dezvoltare a produselor la Castello Cheese, explică: „Brânzeturile tari, cum ar fi parmezanul sau gouda, rezistă mult mai bine la congelare”.

Unele produse lactate

Deși Matijevich spune că mai congelează lactate dacă nu apucă să le folosească până la expirare, alți specialiști avertizează că unele produse se separă și devin apoase.

Conform Food Freezing Guide de la Universitatea de Stat din Dakota de Nord, smântâna, maioneza și brânza de vaci nu ar trebui congelate, pentru că se pot separa.

Totuși, Seixas menționează: „Lapte sau smântână pentru cafea se pot congela, dar grăsimea și apa se vor separa. Decongelează-le în frigider și amestecă-le bine sau agită-le într-un recipient”.

Mâncăruri prăjite

Alimentele prăjite, precum cartofii prăjiți, nu-și recapătă textura crocantă după congelare. Cel mai bine e să le consumi imediat după prăjire. „Savurează cartofii prăjiți cât sunt fierbinți!”, sfătuiesc experții.

Sfaturi utile pentru congelare corectă

Trebuie să înțelegi cum să congelezi corect, ca să nu compromiți prea mult calitatea”, spune Matijevich.

Recomandările specialiștilor:

  • Sigilează bine alimentele în pungi sau scoate cât mai mult aer.
  • Evită să îngheți totul într-un singur bloc mare.
  • Întinde porțiile separat, pe tăvi, înainte de a le transfera în recipiente.
Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite